eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Drónnal készült kép üres napágyakról újranyitás előtt a toszkán tengerparton Viareggio város közelében 2020. május 28-án, a koronavírus-járvány idején. Olaszországban a járványügyi intézkedések feloldásának harmadik szakaszában május 25-től engedélyezték a tengerparti strandok újranyitását a strandolók közötti minimum 5 méteres távolság szigorú betartásával.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Muzzi

Szélesre tárta a kapukat Olaszország

A járvány enyhülésével intenzívvé vált a forgalom az olaszországi autósztrádákon és a pályaudvarokon a tartományok közötti és a külső határok megnyitásával szerdán, amivel teljesen szabaddá vált az országon belüli mozgás, valamint eltörölték a karanténkötelezettséget is az EU-tagállamokból érkezők esetében.

A forgalmasabb autósztrádákon a kora hajnali óráktól kezdve nőtt a forgalom, volt, ahol sorok is kialakultak, ami az ország március 11-i lezárása óta most először történt meg. Kisgyerekes családok szálltak fel a vonatokra a milánói központi pályaudvaron, az óvodák, iskolák még nem nyitottak újra, így az utazási korlátozás feloldásával a családok ismét felkereshetik a távolabb élő nagyszülőket, víkendházakat vagy üdülőhelyeket. A szicíliai Messina kikötőjében sorokban álltak a komphajókkal az olasz csizmára átkelő járművek.

Majdnem három hónap után Olaszország régiói között teljesen szabaddá vált a mozgás, semmilyen engedély vagy igazolás nem szükséges.

"Nyitottak a határaink, semmilyen tesztet nem kérünk a hozzánk érkezőktől, tartományunk Covid-19-mentes, persze felelősségteljes magatartást kérünk mindenkitől a kockázat elkerülésére" - mondta az északkeleti Veneto kormányzója, aki korábban úgy nyilatkozott,

Venetónak szüksége van az osztrák és a német turisták visszatérésére.

A belső és a külső határok teljes megnyitása nem az ellenőrzések hiányát jelenti: a repülőtereken, vasúti csomópontokon, kikötőkben is mérik az utasok testhőmérsékletét. Esetleges gócpontok kialakulása esetén azonnal elszigetelik az adott területet.

A Termini római központi pályaudvaron külön személyzetet alkalmaznak a vonatokkal érkezők testhőmérséklet mérésére. Hasonlóképpen ellenőrzik a római Leonardo Da Vinci, más néven Fiumucinói repülőtér induló és érkező utasait. Szerdán többségében belföldi járatok szálltak fel, Olaszország legforgalmasabb légikikötőjében hatezer utassal számolnak, a tavaly június 3-i napi 110 ezerhez képest. Újranyitott a szardíniai Alghero repülőtere, egyenlőre Rómába és Milánóba tartó gépekkel, majd június 13-tól a többi járatot is elindítják a sziget hajóforgalmával együtt. A nápolyi repülőtérről jövő héten indul az első külföldi járat Párizsba. Egyes vasútvonalakon háromszorosára növelték a járatok számát, megközelítve a járvány előtti forgalmi szintet. Torinóból elindult az első nagysebességű vonat a déli Reggio Calabriába.

Olaszország megnyitotta külső határait is első lépésben az EU-tagállamokból és Nagy Britanniából érkezők előtt, akiket nem helyeznek többé karantén alá. Több olasz tartományban mobiltelefonos alkalmazást vezettek be a turisták kontaktkövetésére, ezekhez önkéntes, de ajánlott a csatlakozás. Máshol eltérő módszerekkel regisztrálják a más régióból vagy országból érkezőket. Vírustesztet sehol sem kérnek. Tavaly júniusban több mint 9 millió külföldi érkezett Olaszországba. Az idegenforgalom a belföldi turizmusban reménykedik: tavaly júniusban 7 millió olasz vette ki a szabadságát. A felmérések azt mutatják, hogy az olaszoknak jelenleg kevesebb mint fele foglalkozik nyaralása tervezésével.

Giuseppe Conte kormányfő szerda délután üzenetet intéz az országhoz. Korábbi nyilatkozatában az újjászületés napjának nevezte a határok újranyitását, hangsúlyozva, hogy "Olaszország biztonságos ország, ahol veszély nélkül lehet nyaralni".

Olaszországban napi 300-ra csökkent a diagnosztizált fertőzöttek száma, akiknek felét továbbra is Lombardiában szűrik ki.

Rómában egy többtagú családot helyeztek vesztegzár alá szerdán, miután mindannyian pozitívnak bizonyultak a koronavírusra: az Egyesült Államokból Németországon keresztül utaztak be Olaszországba. Az olasz kormány kölcsönösséget sürget a külföldre utazó olaszok számára is, akiket legalább június 15-ig az EU-államok többségében karanténba helyeznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×