eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az EP plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

EP-elnök: az unió igyekszik korrigálni a tagállamok önző magatartását

Az Európai Parlament elnöke rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre, hogy az Európai Parlament szavazzon azokról a koronavírus-járvánnyal összefüggő rendkívüli uniós intézkedésekről, amelyekhez a plenáris jóváhagyása is szükséges.

A tanácskozáson a Covid-19 járvány hatásának kezelésére vonatkozó első három, az Európai Bizottság által benyújtott jogszabálytervezetet vitathatják meg, majd szavaznak azokról. Az Európai Parlament elnöksége erre a plenárisra speciális szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy a távolból is lehessen szavazni.

Az EU kormányai példa nélküli lépéseket tettek a fertőzés előrehaladásának lassítása érdekében. A közösségektől való távolmaradásra irányuló intézkedések, mint az iskolák bezárása, az otthonmaradás, valamint a tömeg elkerülése, a vírus elleni küzdelem alapvető eszközei. Egy rendkívüli videocsúcstalálkozón a tagállami vezetők úgy döntöttek, hogy ideiglenesen lezárják az EU külső és schengeni határait a nem létfontosságú utazások előtt. Megállapodtak abban is, hogy koordinálják a blokkon kívül ragadt uniós polgárok hazaszállítását.

Ezt követően David Sassoli, az EP elnöke nyilatkozott: „Az Európai Unió igyekszik korrigálni a tagállamok önző magatartását, különös tekintettel a nemzeti kormányok közötti koordináció hiányára a súlyos koronavírus-válsággal szembesülve. Végre a szolidaritás szellemében mozgunk, előnyben részesítve az orvosi anyagok szállítását és megvédve az áruk szabad mozgását a területeinken.

Az úgynevezett „zöld sávok” biztosítják, hogy a létfontosságú áruk és az orvosi felszerelések továbbra is szabadon mozoghassanak az EU-ban. A Európai Parlament a válság gazdasági következményeinek enyhítésére irányuló intézkedésekről is szavaz.

Az Európai Unió összehangolt válasza tartalmaz egy 37 milliárd eurós csomagot

az egészségügyi ágazat, valamint a vállalkozások és az emberek pénzügyi támogatására, a jövedelmek és a munkahelyek védelme érdekében. Az Európai Központi Bank egy 750 milliárd eurós tervet hirdetett meg az EU-s gazdaságra gyakorolt hatás csökkentésére, állami és vállalati kötvények vásárlásával.

Ahhoz, hogy a javaslatok megvalósulhassanak, az Európai Tanács jóváhagyása is kell majd.

A plenáris ülésre rendkívüli szabályokat fogadott el az EP vezetősége azért, hogy a távolból is lehessen szavazni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×