eur:
385.68
usd:
354.36
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Nyitókép: cselekves.org

Sürgős műtétet kellett végrehajtani a szétválasztott sziámi ikrek egyikén

A fejüknél összenőve született bangladesi sziámi ikerpár egyik tagját, Rabeyát operálta meg a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

A márciusi beavatkozásra a december elején beültetett szövettágító implantátum néhány héttel ezelőtt bekövetkezett nem kívánt állapotváltozása miatt volt szükség: a kislány homlokán kiterjedt seb keletkezett, amelynek ellátásával egyidejűleg az implantátum és a környező szövetek rekonstrukciója is megtörtént.

A sikeres műtéti szakaszt követően így remélhetőleg biztonsággal elvégezhető lesz Rabeya 2020 nyarára tervezett koponyacsont-pótlása.

A kislányok rehabilitációja folytatódik a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül. A rehabilitációs csapat megkezdte a szükséges szervezőmunkát, amely magában foglalja a rehabilitáció ütemezését, az intézmény fogadókészségének biztosítását, valamint a szülők és a család életkörülményeinek megteremtését. Megállapodás született közös tudományos kutatás megkezdéséről is.

Az alapítvány rehabilitációs csapatának tagjaként Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki a csapattal. Dakkában csatlakozott Sirályné Hardi Margit, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora, aki második alkalommal volt kint egy hónapos szolgálatban.

Pataki Gergely és Kalatovics Artúr a mostani bangladesi látogatás alkalmával a 2020 nyarára tervezett plasztikai-helyreállító és égési sebészeti misszió pácienseinek előszelekcióját is elvégezték biztonságos, izolált, kórházi környezetben: 32 fejlődési rendellenességgel született, valamint égési sérült pácienst – főként gyermekeket – sikerült megvizsgálni és felvenni a műtéti programba. Egy nyolcéves, fejsérülést szenvedett kislány esetében sürgős műtétre volt szükség; az ő fején tenyérnyi szövethiányt látott el speciális módszerrel a magyar plasztikai sebészeti csapat a hazautazást megelőző napon.

A plasztikai sebészeti és rehabilitációs csapat biztonságos és a tervezettnél korábbi hazahozatala az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Bangladesi Népi Köztársaság magyarországi konzulátusának közös erőfeszítésével valósult meg, a járványügyi korlátozások miatti utolsó repülőgépjáratok egyikével.

Az alapítvány a jelenlegi koronavírus-járvány idején 38 kórházi ágy biztosításával és egészségügyi önkéntesek szervezésével segíti a megfertőződött betegek hazai ellátását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico több órás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×