eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szakértő: a magyaroknak elég volt a szlovákiai magyar sárdobálásból

A szlovákiai magyar pártok ellenségeskedése, illetve az, hogy a szlovák pártok is feltesznek listájukra magyar jelölteket vezethetett oda, hogy nem lesz magyar párt az új pozsonyi törvényhozásban - mondta az InfoRádióban a szombati választások eredményére reagálva Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

A szombati szlovákiai választások eredményeképp biztosan elesik a kormányzás lehetőségétől a Robert Fico exminiszterelnök által vezetett Smer, vele szemben határozta meg magát a legtöbb ellenzéki párt, akik együtt győzelmet arattak - mondta el az InfoRádióban Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

"Az OL'aNo, amely ugye most megnyerte a választást, már bejelentette, hogy az Egy Család Vagyunk párttal megkezdi a koalíciós tárgyalásokat, őket mindenképpen szeretnék bevonni, ők végeztek a harmadik helyen. És szinte biztos, hogy az Emberekért pártot, a volt köztársasági elnök formációját is be szeretnék vonni még, valamint a Szabadság és Szolidaritás libertariánus pártot is" - mutatott rá Kollai István.

A 150 tagú törvényhozásban ez így kényelmes többséget jelentene a kormánynak, de "pont nem" alkotmányozó többséget.

"Azért érdekes, hogy Igor Matovic azt mondja, kétharmadot szeretne, mert így nem lenne meg. Vannak azért törvények, amelyeket 60 százalékkal is lehet módosítani, mindenesetre az a legvalószínűbb, hogy négypárti koalíciót lehet létrehozni a négy legkomolyabb ellenzéki pártból, akikről azt lehet elmondani kis túlzással, hogy egyfajta demokratikus ellenzéket alkotnak, mert még ugye bejutott egy neofasiszta párt, de velük nyilván nem akarnak koalíciót" - tette hozzá.

A koalíciós tárgyalások azért nem fognak olyan könnyen menni, mert a résztvevők között elég komoly ellentétek vannak, és a "demokratikus ellenzék" elnevezés is kicsit túlzó a szakértő szerint, mivel sok populista elem vonult fel a kampányban és az érintett pártok politikájában.

A magyar pártok kihullottak a pozsonyi törvényhozásból, támogatásuk választásról választásra csökkent is. Hogy ennek az-e az oka, hogy két magyar párt volt, Kollai István azt mondta:

"Igen. Emiatt indult el a folyamat.

Amikor egy párt volt, a szavazók fegyelmezetten leszavaztak rá.

Azt kell tudni, hogy a szavazó tud karikázni jelölteket, tehát mindenki preferenciaszavazatot adhat le, hogy a párton belül ki a szimpatikusabb, inkább a konzervatív vagy inkább a liberális. És ez nagyon jól feloldott egy belső feszültséget az egységes listán belül. Amióta viszont két párt van, egymást hiteltelenítik, miközben a saját agendát nem sikerült jól felépíteni. A magyar szavazók jó része inkább otthon maradt, a sárdobálásban nem akart részt venni, illetve sokan elkezdtek szlovák pártokra szavazni. Nagyon nem lesz egyszerű újra összerakni az egységet, sőt talán már nem is lehet" - vélekedett Kollai István.

A szlovák pártok magyar támogatása mögött szerinte az rejlik, hogy

a szlovák pártok elkezdtek magyar politikusokat feltenni a listájukra.

"Grendel Lajos Kossuth-díjas magyar író fia, Grendel Gábor is a most győztes párt listáján van, ő egyedül több preferenciaszavazatot kapott, mint a legjobban szereplő magyar párt. Másrészt a szlovákiai magyar közösségben nem tiszta az az irány, amit képviselni érdemes" - fogalmazott a Corvinus Egyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×