eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A drezdai uralkodói palotánál helyszínelő rendőrök 2019. november 25-én, miután az éjjel betörtek a múzeumként működő épületegyüttes kincstárába, a Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba). A rendőrség egyelőre nem tud nyilatkozni a kár nagyságáról.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Izraelben kopogtattak a drezdai ékszerrablás néhány műkincsével

Egy izraeli biztosítási cégnek kínáltak eladásra ismeretlenek néhány olyan ékszert, melyek a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából loptak el novemberben. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

Az ismeretlenek e-mailben 9 millió eurót (hárommilliárd forintot) kértek a lengyel Fehér Sas-rend melltűjéért és az úgynevezett száz fehér gyémánttal kirakott epolettért (vállbojt) - mondta el Zvika Nave, a CGI biztosítási cég üzletvezetője pénteken.

A céget bízták meg a Grünes Gewölbe biztonsági intézkedéseinek és így a betörés körülményeinek vizsgálatával.

"Minden információt azonnal átadtunk a drezdai államügyészségnek"

- mondta Nave. Az e-mail küldői nem lekövethetőek. November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.

A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.

Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×