eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Zörgős pofon Ukrajnában az oltáselleneseknek és a hanyag szülőknek

Idén már legalább 18-an haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe a tavaly 16-tal szemben.

Nem látogathatják Ukrajnában az iskolákat és az óvodákat azok a gyerekek, akik nem kapták meg időben a kötelező védőoltásokat - figyelmeztetett szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Uljana Szuprun egészségügyi és Lilija Hrinevics oktatási miniszter.

A politikusok felhívták a szülőket, gondoskodjanak arról, hogy gyerekeik minden szükséges oltást megkapjanak a szeptember 1-jei iskolakezdésre.

Az egészségügyi miniszter szerint elegendő oltóanyag áll rendelkezésre nemcsak gyerekek, de a felnőttek számára is. Emlékeztetett arra, hogy

a lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvény rendelkezése értelmében tilos az oktatási intézmények látogatása a nem beoltott gyerekeknek.

Az ukrán legfelsőbb bíróság idén áprilisban hozott határozatában megerősítette, hogy a védőoltások kötelezők, így az oktatási intézményeknek joguk van kitiltani azokat a gyerekeket, akik nem kapták meg az oltásokat. Csak az lehet kivétel, akiknél a védőoltás orvosilag ellenjavallott.

Azok a szülők, akik meggyőződésből nem oltatják be gyerekeiket, alternatív megoldási formák közül választhatnak, például táv-, vagy magánoktatást kérhetnek az intézményektől - fűzte hozzá az oktatási miniszter.

Ukrajnában 6 éves korig kötelező beoltatni a gyerekeket hepatitis B, tuberkulózis, kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria, szamárköhögés, polio és hemofil fertőzések ellen, valamint tetanusz oltást is kapnak. Hatéves kor után több ismétlő oltást kapnak - írta az UNIAN ukrán hírügynökség.

Ukrajnában főként a kanyarós megbetegedések száma magas, a védő-, illetve ismétlőoltások elmulasztása miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Ukrajnában messze a legtöbb a kanyarós fertőzés az európai országok között, tavaly a kontinensen regisztrált kanyarós megbetegedések több mint felét - 54,5 ezer főt - Ukrajnában jegyezték fel. Idén már legalább 18-an haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe a tavaly 16-tal szemben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×