eur:
392.54
usd:
362.77
bux:
72132.27
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Új fontbankjegy jön, megvan, ki lesz rajta

Alan Turing matematikus portréja szerepel a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója jelentette be a manchesteri tudomány- és ipartörténeti múzeumban a széleskörű lakossági konzultáció eredményeként született döntést. A brit jegybank vezetője szerint

Turing háborús hős volt, akinek tevékenysége óriási hatást gyakorol még a mai nemzedékek életére is.

Alan Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a tudományos utókor, a II. világháború idején annak a csoportnak az élén állt, amely a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot. Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is. A kód feltörése egyes történészi vélemények szerint évekkel rövidítette le a háborút.

Turingot e rendkívüli vívmány ellenére homoszexualitása miatt 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték. Az ítélet úgy szólt, hogy Turing vagy börtönbe vonul, vagy "önkéntes" kémiai kasztrációnak veti magát alá. Turing végül e kezelést választotta, ám alig két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt meghalt. Alan Turingot II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette.

A Bank of England által kezdeményezett társadalmi konzultáció résztvevői olyan tudományos hírességeket jelölhettek, akik valós személyek voltak, de már nem élnek. A jegybankhoz a konzultáció hat hete alatt 227 ezer javaslat érkezett 989 egykori tudósra.

Az 50 fontos a legmagasabb címletű brit bankjegy, de a hétköznapi bankjegyforgalomban igen ritkán lehet vele találkozni, a készpénzfizetések túlnyomó része az 5, a 10 és a 20 fontos bankókkal történik.

A Bank of England három éve indította el a brit készpénzállomány teljes megújítását és már forgalomban vannak az új, polimer alapanyagú öt- és tízfontos bankjegyek.

Az ötfontoson Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, az új tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen portréja látható.

Az új, ugyancsak polimer alapanyagú 20 fontos jövőre kerül forgalomba, J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész önarcképével.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×