eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök (b) fogadja Áder János köztársasági elnököt Kijevben, az elnöki hivatalban 2019. május 20-án. Ezen a napon tette le a hivatali esküt Volodimir Zelenszkij.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Közös bizottság rendezheti az ukrán-magyar kérdéseket

A kárpátaljai magyarok gondjairól is beszélt a magyar köztársasági elnök az új ukrán államfővel, Volodimir Zelenszkij beiktatása után Kijevben.

Áder János azt javasolta ukrán partnerének, hogy minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot, amelyben az összes vitás kérdést nyugodt légkörben tudják megbeszélni és megoldani.

A javaslatot Zelenszkij helyeslően fogadta - mondta el a megbeszélés után a köztársasági elnök.

"Nekünk az az érdekünk, hogy Ukrajnával mint a legnagyobb lakosságszámú szomszédunkkal is ugyanolyan rendezett és nyugodt viszonyt ápoljunk, mint a többi szomszédunkkal. Erre mi készek vagyunk. Ugyanakkor azt is világossá tettem, hogy

a Kárpátalján élő magyarok nem kérnek többet, mint azt, hogy Ukrajna az alkotmányban rögzített és az általa nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit betartsa"

- emelte ki az államfő.

Megjegyezte, hogy ma az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek korlátozottabbak a jogaik, mint a szovjet rendszer idején voltak.

"Ez pedig egy demokráciában elfogadhatatlan" - fűzte hozzá.

Kedvezőnek nevezte, hogy az új ukrán elnök részéről nyitottságot és szándékot tapasztalt a kárpátaljai magyarokat érintő kérdések - a kettős állampolgárság, az oktatási és a nyelvtörvény - megvitatására és az ezekből eredő problémák mihamarabbi, közös akarattal történő megoldására.

Áder János magyarországi látogatásra hívta meg Volodimir Zelenszkijt, hogy még más kérdésekről - a határátkelők fejlesztéséről és a határ menti környezetvédelemről - is legyen alkalmuk eszmét cserélni.

Összességében a megbeszélést biztató kezdő tárgyalásnak nevezte a magyar elnök, aki reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül előbb szakértői, majd ismét elnöki szintű folytatása lesz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×