eur:
392.76
usd:
363.63
bux:
72253.73
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A második államfői mandátumára pályázó Petro Porosenko ukrán elnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán komikus színész és elnökjelölt, mielőtt megkezdődik nyilvános választási vitájuk a kijevi Olimpiai Stadionban 2019. április 19-én, két nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója előtt.
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Ma eldől, iparmágnást vagy humoristát akar-e Ukrajna

Az első forduló eredménye és a közvéleméánykutatások egyértelmű kimenetelt mutatnak. Estére kiderül, lesz-e hatalomváltás Ukrajnában.

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, ki lesz Ukrajna következő államfője: marad Petro Porosenko, vagy Volodimir Zelenszkij humorista-színész-producer váltja őt a tisztségben.

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A választásokon a Központi Választási Bizottság honlapján található adat szerint hivatalosan mintegy 30 millió ukrán állampolgár jogosult részt venni, akik számára csaknem 30 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg.

Az esti urnazárást követően várhatóan - az első fordulóhoz hasonlóan - a televíziók és a hírügynökségek rögtön nyilvánosságra hozzák az exit poll felmérések eredményeit.

Az első körben a humorista magabiztosan nyert

A három héttel korábban megrendezett első fordulót nagy fölénnyel Zelenszkij nyerte 30 százalékkal, míg Porosenko kicsit kevesebb mint 16 százalékkal végzett a második helyen, így ők ketten jutottak be a második fordulóba.

A két forduló között Zelenszkij megőrizte fölényét, a felmérések szerint támogatottságban toronymagasan vezet az államfővel szemben. A Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett felmérése alapján a biztos szavazók csaknem 73 százalék támogatja, míg Porosenkóra csak 27 százalékuk készül szavazni.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Megrázó videó került elő az Árpád hídi tragédiáról

A felvételen jól látható, hogy a lopott taxival a forgalommal szemben közlekedő sofőr nagyon gyorsan hajt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×