eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Eső után köpönyeg: szigorodott az új-zélandi fegyvertartási törvény

Alig néhány héttel a nemzet tragédiája, a christchurchi terrortámadás után.

Utolsó olvasatban is jóváhagyta az új-zélandi parlament szerdán a szigetország fegyvertörvényének szigorítását, alig néhány héttel a christchurchi terrortámadás után.

A 120 fős törvényhozásban csupán egy képviselő szavazott az indítvány ellen, amelynek elfogadását a pártok egységesen támogattak.

"Nagyon ritkán volt ilyen egyetértésre példa, és nem tudok elképzelni olyan körülményeket, amelyek közepette nagyobb szükség lenne rá, mint most" - mondta a szavazásról Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

A törvény értelmében

a betiltott fegyvereket szeptember 30-ig kell mindenkinek leadnia.

Stuart Nash rendőrügyi miniszter szerint az első szavazás óta már több mint 300-at szolgáltattak be, és hozzátette azt is, hogy a kormány már dolgozik egy másik, fegyverekkel kapcsolatos törvénymódosításon, amelyet reményei szerint júniusban terjeszt majd elő. Azt mondta, a tervezett módosítás a többi közt a fegyvertartást érintené.

A most elfogadott szigorítás életbe lépéséhez már csak a kormányzó aláírására van szükség.

A törvényt első olvasatban egy héttel ezelőtt hagyta jóvá a parlament. Eszerint betiltanak minden olyan fegyvert, mint amilyenekkel a múlt hónapban két christchurchi mecsetben meggyilkoltak ötven embert.

A tervezet ellen ugyanaz a konzervatív képviselő szavazott, aki a múlt héten is: David Seymour akkor azt kifogásolta, hogy az indítványt rohamtempóban terjesztették be.

A márciusi terrortámadás óta Új-Zélandon megerősítették a biztonsági készültséget, Aucklandben - az ország legnagyobb városában - több, az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapjára készülő eseményt töröltek. Az ezzel kapcsolatos közlemény szerint

a rendőrségnek nincs ugyan tudomása fenyegetésről, fontosnak tartja azonban, hogy a jelenlegi körülmények között mindenki biztonságban érezze magát.

A szomszédos Ausztrália 1996-ban tiltotta be az automata és félautomata lőfegyvereket a 35 emberéletet követelő Port Arthur-i mészárlás nyomán. Akkor több mint 600 ezer fegyvert semmisítettek meg. Ez volt Ausztrália történetének legsúlyosabb tömeges lövöldözése.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×