eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt.
Nyitókép: A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. MTI/Mihádák Zoltán

Új részletek a Budapesten elfogott terroristáról

A Budapesten elfogott és terrorizmussal gyanúsított Haszan F. csak Görögországban használható, havonta százötven euró elköltésére alkalmas bankkártyáját letiltották, mert nem jelent meg a havonta szükséges helyszíni ellenőrzésen - közölte Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A szóvivő az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi előre feltöltött bankkártyájára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Bizottság friss információkat kapott Haszan F.-et illetően, melyek

megerősítették, hogy Haszan F. részt vett abban a programban, melyet az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) indított,

és melynek keretében bankkártyán keresztül támogatták pénzzel azokat, akik nemzetközi védelemben részesültek, és így legálisan tartózkodtak Görögországban.

A szóvivő hozzátette, a programban az Európai Bizottság nem közvetlenül vesz részt, a támogatások felhasználását, valamint az esetleges visszaéléseket azonban szigorúan ellenőrzi.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március második felében terrorizmus gyanúja miatt vette őrizetbe Magyarországon a szíriai férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban feltételezhetően kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. A férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városában - bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából - egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint Haszan F. ezekben a kivégzésekben vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×