eur:
392.58
usd:
362.59
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az olasz alsóház római épületében 2019. február 11-én, miután a Liga vezette olasz jobbközép koalíció fölényesen nyert a közép-olaszországi Abruzzo tartományban előző nap rendezett időközi választásokon. Abruzzo új tartományi elnöke a jobbközép koalíció jelöltje, Marco Marsilio, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora lett. A Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő.
Nyitókép: MTI/EPA/Angelo Carconi

Nem vonták meg Salvini mentelmi jogát

Az olasz szenátus tagjainak többsége nemet mondott szerdán a belügyminiszter, Matteo Salvini mentelmi jogának visszavonására a szavazás nem végleges eredménye szerint.

A 315 fős szenátus 232 tagja szavazott délutánig nemmel, és a testület ezzel nem engedélyezte a belügyminiszterrel szemben indított jogi eljárás folytatását.

A balközép Demokrata Párt (PD) és a többi baloldali ellenzéki formáció szenátora Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására szavazott. A szintén kormányon kívüli jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) - a jobbközép koalíciót vezető - Salvini mellett tette le voksát. A mérleg nyelve a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) volt. Szenátorai közül néhányan előre jelezték, hogy nem értenek egyet a belügyminiszter migrációs intézkedéseivel, Luigi Di Maio, az M5S vezetője azonban egyértelművé tette, hogy Salvinivel szembeni szavazással az M5S szenátorai a pártból kizárásukat kockáztatják.

Végül

az M5S-nek két szenátorasszonya szavazta meg Matteo Salvini mentelmi jogának visszavonását, őket a párt fegyelmi bizottsága elé állítják.

Salvinit a szicíliai Catania ügyészsége hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzetközi konvenciók megsértése címén akarta bíróság elé állítani.

A belügyminiszter - aki egyben miniszterelnök-helyettes is - a szavazás előtt mondott beszédében az M5S és a Liga alkotta kormány közös felelősségét hangsúlyozta az olaszországi migrációs politikában hozott döntésekben. Kijelentette, hogy - az egész procedúrát elindító eset -, a 177 migráns partraszállásának több napon át tartó megtagadása az olasz kormány közös kezdeményezése volt Olaszország nemzeti érdekében. A migránscsoport "segítségére siettünk, megmentettük és elláttuk őket. Megoldottuk a problémát anélkül, hogy veszélyeztettük volna az utasok életét" - jelentette ki Matteo Salvini. Hozzátette, hogy ezzel a döntéssel több ezer ember életét mentették meg, mivel az olasz kormány migrációs politikája elejét vette további hajók elindulásának.

A miniszter kijelentette: minél kevesebben kelnek útra, annál kevesebben érkeznek az olaszországi partokra, és annál kevesebb az út közben életét veszítő ember is. Megjegyezte, hogy aki nyitott kikötőket követel, valójában a temetőket nyitja meg a migránsok előtt. Elemzők szerint a felsőházi szavazás eredménye gyengítés helyett tovább erősítette Matteo Salvini politikai pozícióját azt a benyomást keltve, hogy a kormány egységesen kiáll a belügyminiszter mellett, és a parlament is az általa vezetett migrációs politikát támogatja, amelynek folytatására most Matteo Salvini újabb felhatalmazást kapott.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×