eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Cugol, 2018. szeptember 13.Harckocsik és más katonai járművek a Vosztok 2018 fedőnevű hadgyakorlaton a Bajkálon túli területen fekvő Cugol gyakorlótéren 2018. szeptember 13-án. Ez 1981 óta a legnagyobb orosz hadgyakorlat, amelyen 297 ezer katona, több mint ezer légi jármű és 36 ezer harckocsi és egyéb harci jármű, valamint 80 hadihajó vesz részt két orosz katonai körzetben. A szeptember 11-17. között rendezett manőverekben a kínai és a mongol haderő is képviselteti magát. (MTI/AP/Szergej Gric)
Nyitókép: MTI/AP/Szergej Gric

Kun Miklós: A Nyugat nagyon megijedt Oroszországtól

Oroszország nemcsak nyomást gyakorol jelenleg is zajló nagyszabású hadgyakorlatával a Nyugatra, de kínai katonai kapcsolatait is tovább erősíti - mondta az InfoRádióban Kun Miklós Oroszország-szakértő, történész.

Szélsőséges véleményeket valló NATO-körökben egy újabb regionális háború főpróbájáról beszélnek - főként a Balti kis államokban és Lengyelországban -, de ez Kun Miklós Oroszország-szakértő szerint ostobaság.

A történész szerint ugyanakkor annyi tény, hogy

az 1981-es hadgyakorlat óta nem nagyon volt ilyen méretű megmozdulás, mint a mostani.

Háromszázezer ember, 36 ezer tank, az összes légideszant hadosztály úgy gyakorlatozik most, mintha a valóságban történnének a háborús események. A katonai körzetek parancsnokainak például az előző hetekben be kellett vonultatniuk egy csomó tartalékost, vagyis imitáltak egy totális bevonultatást - emlékeztetett Kun Miklós.

A szakértő úgy látja,

az orosz flotta nagyon gyenge, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a Nyugat nagyon megijedt.

Az is tény, hogy ilyen nyomásgyakorlásra a Távol-Keleten nem nagyon kerül sor. Most Közép-Oroszországban is erőteljesen mozgósították a csapatokat, és ez a nagy összetartás talán még nagyobb félelmet kelt majd, de meglehet, hogy

a hatás- ellenhatás törvénye értelmében a Nyugat a korábbiaknál is nagyobb pénzeket fordít majd a különböző katonai kiakadásokra.

Ázsiában erősít Putyin?

A csütörtökön befejeződött hadgyakorlaton részt vesz Kína is, Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban tárgyalt a japán miniszterelnökkel, és hamarosan fogadja az észak-koreai vezetőt is. Ezzel és a nyugati elszigetelődésel kapcsolatban Kun Miklós elmondta: Oroszország az utóbbi időben nem volt gyenge Ázsiában, és a szíriai háború alatt

Oroszország és Irán, illetve Oroszország és Törökország szorosan együttműködve tönkretették az Iszlám Állam hadigépezetét, és most Oroszország és Irán próbál leszámolni a még meglévő részeivel.

Oroszországnak azért is "hasznos" a szíriai háború a szakember szerint, mert ki tudta próbálni a modern hadifelszereléseit. Az orosz flotta tagjairól indultak ki például azok a rakéták, amelyekkel az Iszlám Állam és szövetségeseinek állásait lőtték. Más kérdés, hogy e háború kapcsán is megjelent Kína. Volt ugyanis két kisebb orosz tengerészeti hadgyakorlat, amelyen az orosz hadiflotta közösen vonult fel a kínai hadiflotta néhány hajójával Szíria partjainál (az utóbbi években egyébként 30 orosz-kínai közös hadgyakorlat volt) - közölte a történész. Emlékeztetett arra is, hogy Oroszországnak Kínával, Iránnal, Törökországgal komoly katonai és diplomáciai kapcsolatai vannak, és bizonyos geopolitikai területeken közösen lépnek fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×