eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Csiangraj, 2018. július 9.Helikopterből mentőautóba helyezik át az egyik kimentett fiút a csiangraji katonai repülőtéren 2018. július 9-én, amikor folytatódik a június 23-án edzőjével a barlangban eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat mentését az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt csapat tagjai közül eddig hetet sikerült felszínre hozni. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit) *** Local Caption *** malý vrtužník
Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Thaiföldi mentés: a legfontosabb, hogy ne essenek pánikba a gyerekek

A gyerekeknek "csak" annyi dolguk van, hogy lélegezzenek és ne essenek pánikba, minden mást a barlangi búvárokra bízhatnak – mondta az InfoRádiónak a thaiföldi mentőakció technikáját elemezve Balázs Gergely barlangi kutatóbúvár. A legfrissebb hírek szerint már nyolc gyermeket hoztak ki épségben a barlangból.

A barlangi búvárkodás mentális torna, fejben dőlnek el a dolgok – mondta a thaiföldi mentőakcióról Balázs Gergely barlangi kutatóbúvár. A Tham Luang barlangrendszerből már nyolc gyereket kimentettek, még öten tartózkodnak a mélyben.

Minden gyermeket két búvár kísér a felszínre, a fiúknak csak az a feladatuk, hogy lélegezzenek, a többit a búvárok végzik.

A mentális tréning napokat vett igénybe, és úgy tűnik, jól sikerült.

Az volt a célja, hogy biztonságban érezzék magukat a gyerekek. Az a lényeg, hogy ne essenek pánikba – fejtette ki Balázs Gergely.

A legveszélyesebb pontot az jelenti, ahol le kell bukni egy szikla alá. Negyven centiméter a szűkület, ez kevésnek tűnhet, de át lehet rajta férfi – emelte ki a kutatóbúvár.

Balázs Gergely arról is beszélt, hogy a barlangban 15-16 százalékosra csökkent le az oxigénszint, ami alacsony. Nem életveszélyes, de megnehezíti a fizikai munkavégzést – tette hozzá. Az oxigényhiányos helyzetben jelentkező tünetek között előfurdalhat fejfájás, légszomj, izomgörcsök, általános fáradtság, testi gyengeség, ami nem segíti, hogy jobb kondícióban hozzák ki a gyerekeket a barlangból.

Nem a vízben történhetett a tragédia

Csütörtök este meghalt egy búvár a barlangrendszerben. A 38 éves Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja önkéntesként részt vett a mentőmunkálatokban, és oxigénpalackokat helyezett el a barlangban.

A A férfi a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette, és nem tudták újraéleszteni.

Balázs Gergely szerint az valószínűtlen, hogy egy profi búvár kifogyjon a palackjában lévő levegőkészletből. Inkább az okozhatta a tragédiát, hogy a száraz szinteken veszítette el az eszméletét, ahol lecsökkent az oxigénszint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×