eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Facebook / Erik Brown

Majdnem tragédia lett a barlangban rekedt gyerekek mentésének vége

Sikeresen kimentették a thaiföldi Tham Luang barlangban rekedt 12 fiút és edzőjüket, de a mentőcsapatok egy része nagy bajba került. A gyerekek mentésében részt vevő utolsó három búvár szívmelengető fogadtatásáról videó is felkerült a netre.

Kis híján tragédiával végződött a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek és tanáruk kimentésére szervezett akció. Miután ugyanis az utolsó gyereket is kimentették, elromlott az a szivattyú, amellyel a vizet távolították el a barlangból, így a vízszint rohamos emelkedésnek indult - írta a Guardian.

A mentőbúvárok és a mentésben részt vevő munkások egy része még vagy másfél kilométer mélyen a barlangban volt, amikor a főszivattyú elromlott. Az utolsó három haditengerészeti búvár egyike elmesélte: hirtelen szemmel láthatóan, elképesztő gyorsan kezdett nőni a vízszint. Mögöttük még munkások voltak a járatban, irányukból sikoltásokat hallottak és meglátták a fejlámpák cikázó fényét, ahogy a mintegy 100 munkás igyekezett felfelé a dombon, száraz talajra érni.

Végül egy órával később mindannyian épségben hagyták el a barlangot, a gyerekek mentésében részt vevő utolsó három búvár szívmelengető fogadtatásáról videó is felkerült a Twitterre.

Ünnepeltek a búvárok is, a Facebookra több fotó is felkerült a mentőcsapat tagjairól:

A 18 napos kálvária végének szomorú eseménye, hogy a diákokkal az utolsó napokat a barlangban töltő orvos, Richard Harris édesapja aznap éjjel hunyt el, amikor ő az utolsó gyerekeket segített kihozni a Tham Luangból. A férfi nem sokkal azután értesült a halálhírről, hogy kijutott a veszélyes területről - írta a Business Insider.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter azt mondta, Harris nemzetközileg elismert barlangi mentő szakember, aki kulcsfontosságú szerepet töltött be az akcióban. A brit búvárcsapat és a thai kormány is személyesen őt kérte fel a műveletre.

  • A kimentett 12 gyerek és edzője bár legyengült, illetve kórházban kell maradnia, hogy kiderüljön, nem kapott-e valamilyen fertőzést, általánosan jó állapotban van.
  • Helyi illetékesek arról beszéltek, hogy a turisták által kedvelt barlangot egy időre lezárják, hogy biztonságosabbá tehessék. A thai turisztikai szervezet szeretné a világhírűvé vált barlangot ezentúl jobban reklámozni.
  • A gyerekek edzőjének felelőssége vitathatatlan. Még a barlangból bocsánatkérő üzenetet küldött a gyerekek családjának, akik azt üzenték vissza, hogy nem neheztelnek rá. Az edző megítélésében jelentős szerepet játszik, hogy a csoportot fizikailag és mentálisan is együtt és életben tudta tartani a hosszú fogság alatt.
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×