eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Angol szinkrontolmács fordítja egy fülkében ülve Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (a kivetítőn) beszédét az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója vezetésének kihelyezett budapesti ülésén a Corinthia Grand Hotel Royal szállodában.
Nyitókép: Beliczay László

Nélkülözhetetlen alkalmazottak sztrájkolnak az Európai Parlamentben

Felemelték a tolmácsok munkaidejét az Európai Parlamentben, az ebédidőből pedig lefaragtak - munkabeszüntetés lehet a válasz már a jövő héten.

Tolmácssztrájk béníthatja meg az Európai Parlamentet - tudósít a Politico. A fordítók napi 1-2 órára szüntethetik be a munkát a jövő heti plenáris üléseken. Az EU 24 hivatalos nyelvén fordító tolmácsok jövő keddtől így tiltakoznak az a 2017-es döntés ellen, amely szerint a szakszervezetüket megkerülve napi hétről nyolc órára emelték a munkaidejüket.

A szinkrontolmácsok állítják, a hosszabb munkaidő a teljesítményük rovására mehet, és a nyolcadik óra végére nem tudják garantálni, hogy ugyanolyan minőségben fordítanak, mint az elején. Azt is kifogásolják, hogy a késő éjszakába nyúló tanácskozások esetében pedig havi négy helyett hat órát kötelesek a tolmácsfülkében tölteni. Emellett az ebédszünetüket 45 percben szabták meg, miközben a nemzetközi norma ennek a duplája.

Az Európai Parlament szóvivője visszautasította azt az állítást, hogy egyeztetés nélkül hozták meg a döntést, eddig 12 körben konzultáltak. A nyolcórás munkaidőt csak havonta legfeljebb hat alkalommal kérhetik tőlük, az ebédidőt is csak bizonyos esetekben korlátozzák. Ráadásul azokon a heteken, amikor nem ülésezik a parlament, a tolmácsok gyakorlatilag fizetett szabadságon vannak.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×