eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

"Teljesen normális, ha az amerikai elnök beszél a világ vezetőivel"

Az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásáról beszélt telefonon a megválasztott amerikai elnök az orosz államfővel éjszaka. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben megismételte, a szervezet is párbeszédre törekszik Moszkvával. A Krím-bekebelezése ettől függetlenül elfogadhatatlan.

„Teljesen normális dolog, hogy az Egyesült Államok megválasztott elnöke beszél a világ vezetőivel, köztük természetesen az orosz elnökkel. A NATO álláspontja sem más, párbeszédet akarunk folytatni Oroszországgal” - reagált újságírói kérdésre a Brüsszelbe, az uniós védelmi miniszterek ülésére érkezett Jens Stoltebnerg NATO-főtitkár.

Hétfőn ugyanis Vlagyimir Putyin telefonon felhívta Donald Trumpot. A Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint a beszélgetésben mindketten hangsúlyozták, hogy aktívan együttműködnek az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálása érdekében. Putyin jelezte, kész az egyenjogúságon, a kölcsönös tiszteleten és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás elve érvényesülése mellett partneri párbeszédet folytatni az új amerikai adminisztrációval.

A közlemény szerint mindkét politikus egyetértett abban, hogy a kapcsolatokat a konstruktív együttműködés medrébe kell terelni, és megbízható alapokra kell helyezni, különösen a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésével. A jelentés szerint megállapodtak abban, hogy telefonon keresztül kapcsolatban maradnak, később pedig személyesen is találkoznak. Brüsszelben a NATO-főtitkár az újságírói kérdésekre válaszul igyekezett eloszlatni a katonai szövetség jövőbeli működésével kapcsolatos kételyeket is.

„A megválasztott elnök a választási kampány idején arról is beszélt, hogy nagy rajongója a NATO-nak, és biztos vagyok benne, hogy elnöksége idején az Egyesült Államok teljesíteni fogja a szövetségen belüli kötelezettségeit, hiszen az erős NATO nem csak Európának, de Amerikának is fontos” - monda Jens Stoltenberg, hozzátéve, a szövetség elkötelezett a NATO és Oroszország megszakadt egyeztető tárgyalásainak folytatása mellett, amelyre a közeljövőben újra sor kerülhet.

„Nincs ellenmondás a NATO védelmi kapacitásainak bővítése és a politikai párbeszéd között” - folytatta. A CNN amerikai hírtelevíziónak kedden délben nyilatkozva Anders Fogh Rasmussen a NATO korábbi főtitkára nagyon veszélyesnek nevezte Trump immár megválasztott elnök választási kampányban tett kijelentését, miszerint Amerika nem fogja feltétel nélkül megvédeni a NATO-tagországokat.

„Ez alááshatja a NATO közös védelmi politikájának hitelességét, éppen ezért jeleztem, feltétlenül szükség lenne a beiktatása utáni leghamarabb időpontban egy NATO-csúcs összehívására, ahol tisztázható a helyzet, és a tagállamok egyértelműen tisztává tehetik az esetleges agresszor államok számára, hogy Amerika továbbra is elkötelezett a közös védelem mellett” - mondta a CNN-nek nyilatkozva a katonai szövetség korábbi, dán vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×