eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Mérges gázt vetettek be Szíriában

Egy jelzés nélküli helikopter mérges gázzal töltött konténereket dobott le keddre virradóra az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Szarakib nevű településére, amelynek közelében az előző nap lelőttek egy orosz katonai szállító helikoptert - állította a felkelők kezén lévő terülten működő egyik mentőszolgálat.

A szíriai polgári védelem egyik szóvivője szerint a lázadók kezén lévő tartományban 33 ember, többségükben nők és gyermekek szenvedtek egészségkárosodást a szarakibi gáztámadástól. A csoport, amely kutatást-mentést végző önkéntesek összefogásaként azonosítja magát, közzétett a YouTube videomegosztó oldalon egy felvételt, amelyen nyilvánvalóan légzési nehézségekkel küszködő embereknek oxigénmaszkokat nyújtottak át polgári védelmi egyenruhások.

A mentőszolgálat szerint az alkalmazott vegyszer klórgáz lehet, de biztosan nem tudták megállapítani. "Mérges gázt tartalmazó, közepes méretű hordókat dobtak le. A szíriai polgári védelem viszont nem tudta meghatározni, hogy milyen típusú gázt (vetettek be)" - közölte a szóvivő.

Abdel-Aziz Baríh, a településen dolgozó egyik orvos a BBC-nek elmondta: keddre virradóan két klórgázzal töltött tartályt dobtak le. "Tudjuk, hogy klórgázról van szó, mert korábban már volt ilyen támadás, így ismerjük a szagát és tüneteit...28 megerősített mérgezéses esetünk van, javarészben nők és gyerekek" - tette hozzá.

A szíriai polgári védelem szóvivője szerint ez már a második eset, hogy Szarakib város ellen mérgesgáz-támadást intéztek, míg Idlíb-szerte a szíriai konfliktus kitörése óta kilenc - feltételezhetően klórgázzal kapcsolatos - incidensről tudnak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában tudatosan "bedobott" álhírnek minősítette azt az információt, amely szerint mérges gázt vetettek be az orosz helikopter lelövésének környékén. Kijelentette: nehéz ismeretlen forrásból származó közlésekre reagálni. Azt tanácsolta az újságíróknak, hogy a Szíriában folytatott hadműveletek részleteivel kapcsolatban forduljanak a szaktárcákhoz.

Peszkov szerint nem a Kreml illetékes annak a kérdésnek a megválaszolásában sem, hogy a helikopter elvesztése után az orosz légierő felújítja-e a lázadó fegyveresekre mért csapásokat. A szóvivő nem kívánta kommentálni John Kerry amerikai és Mevlut Cavusoglu török külügyminiszternek arra vonatkozó kijelentéseit, amelyek miszerint Moszkvának és Damaszkusznak fel kellene hagynia a támadó műveletekkel Szíriában.

A szíriai polgárháborúban szemben álló felek az eddig történt vegyifegyver-támadásokért kölcsönösen egymást tartják felelősnek, illetve tagadták, hogy saját maguk használnának ilyen jellegű fegyvereket.

Hétfőn Szarakib környékén lelőttek egy Mi-8-as típusú orosz katonai helikopter, amelynek mind az öt utasa életét vesztette. Moszkvai értesülések szerint a helikopter humanitárius segélyt szállított a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóba. Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője hétfőn közölte, hogy a Mi-8-ast olyan terület felett lőtték le, amely az an-Núszra Front és a vele szövetséges, mérsékeltnek nevezett fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×