eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Pert indítanak a louisianai rendőrök ellen

Amerikai emberi jogi szervezetek és aktivisták szerdán bejelentették, hogy pert indítanak a louisianai rendőrök ellen amiatt, ahogyan a rendőri erőszak elleni múlt hét végi tüntetéseken bántak velük.

A Polgári Szabadságjogok Amerikai Szövetsége (ACLU) nevű szervezet és több emberi jogi csoport közölte: megindítják a pert a Baton Rouge-ban tartott tüntetés rendjét biztosító rendőrök ellen, mert verbálisan és fizikailag is bántalmaztak békés demonstrálókat.

A megmozdulást a louisianai fővárosban, Baton Rouge-ban éppen azért szervezték, hogy tiltakozzanak a múlt kedden elkövetett rendőri erőszak ellen, amelynek során egy rendőr a földre szorított egy férfit, társa pedig agyonlőtte. A két rendőr fehér, az áldozat afroamerikai volt.

A jogvédők lépését a megölt 37 éves férfi, Alton Sterling 15 éves fia, Cameron közölte a sajtóval.

A július 5-én elkövetett emberölést egy szemtanú a mobiltelefonján rögzítette, felkerült az internetre, és órákon belül, még azon az éjszakán, megkezdődtek a tüntetések.

A három napon keresztül egymást érő demonstrációkon a rendőrök mintegy kétszáz protestálót letartóztattak, s intézkedéseik nemegyszer durvák voltak. Az állam kormányzója és Baton Rouge rendőrfőnöke azzal védte a rendvédelmi erők magatartását, hogy a hatóságok közben rendőrök ellen szervezett összeesküvést fedeztek fel. Baton Rouge-ban ezen a héten (kedden) le is tartóztattak három tinédzsert, mert betörtek egy zálogboltba és nyolc fegyvert elvittek.

Az emberi jogi szervezetek és aktivisták által szerdán benyújtott kereset a rendőröket teszi felelőssé a helyzet romlásáért. Összesen öt szervezet indít pert, tagjaik vagy aktívak voltak a tüntetéseken, vagy szemlélték a történéseket. A keresetben a többi között azzal vádolják a rendőröket, hogy zavaros és egymásnak ellentmondó utasításokat adtak a tüntetőknek, és amikor azok nem ennek megfelelően cselekedtek, elhurcolták őket. Szerepel a panaszok között az is - amiről a börtönbe szállított tüntetők tettek tanúvallomásokat -, hogy sokkolót használtak a békés demonstrálókkal szemben és paprikaspray-vel fújták le őket.

A rendőrség szóvivője egyelőre nem kommentálta a várható pert.

A Baton Rouge-i végzetes rendőri erőszak ügyében egyébként nemcsak a louisianai, hanem az amerikai szövetségi hatóságok is vizsgálatot folytatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×