eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Azonosították a párizsi terror megrendelőjét

Azonosította a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek megrendelőjét a francia titkosszolgálat, de nem fedi fel a kilétét. Nem Abdelhamid Abaaoudról, a támadásokat követő rajtaütésben megölt francia-belga dzsihadistáról van szó - mondta Bernard Bajolet, a francia hírszerzés vezetője egy parlamenti meghallgatáson.

A titkosszolgálati vezetőt még májusban hallgatta meg zárt ajtók mögött az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely a terrortámadások megelőzésében, illetve az azokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okait kereste, s az ott elhangzottakat múlt héten közzétett jelentésében nyilvánosságra hozta. A Le Parisien és a Libération című francia napilapok idézték szerdán azt a részt, amelyben Bernard Bajolet az eleinte a támadások kitervelőjeként, majd a főszervezőként beállított Abdelhamid Abaaoud szerepéről beszél.

"Tény, hogy Abaaoud koordinált, de nem ő a megrendelő. Ismerjük a megrendelőt, de erről nem szeretnék semmit mondani" - mondta a titkosszolgálati vezető a meghallgatáson.

Abdelhamid Abaaouddal öt nappal a támadások után francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során a Párizshoz közeli Saint-Denis város egyik lakásában.

"Most már nagyon jól ismerjük az úgynevezett Iszlám Állam diagramját, és azt, hogyan szerveződik. Amely egyébként nem állam, és a legkevésbé sem iszlám" - fogalmazott Bernard Bajolet.

A titkosszolgálati vezető elismerte, hogy a 130 áldozatot követelő merényletek "a külső hírszerzés kudarcát" jelentik.

"A határainkon kívül tervelték ki, Belgiumban szervezték meg, vagyis a DGSE (a külső hírszerzési igazgatóság) kompetenciájába tartozott (a felderítés). Valószínűleg a belső hírszerzés számára is kudarcot jelent abból a szempontból, hogy hazánkban hajtották végre a merényleteket, jóllehet a kommandó nem rendelkezett franciaországi bázissal" - mondta a titkosszolgálati vezető.

Azt is elárulta, hogy a francia szervek 2015 január óta tudtak az Európában szerveződő dzsihadista hálózatról. Ekkor tért vissza Abdelhamid Abaaoud Szíriából, és a titkosszolgálatok tudták, hogy Athénban tartózkodott. Ő volt a vezetője annak a terrorcsoportnak, amelynek tagjait 2015 januárban őrizetbe vették a kelet-belgiumi Verviers-ben. A sejt Brüsszelben tervezett merényletek. Őket a belga hatóságok vették őrizetbe, de nem szóltak a görög kollegáiknak, hogy időben állítsák meg Abaaoudot is.

"A görögöket alig 15 perccel a Verviers-i letartóztatások előtt értesítették. Ha előbb szóltak volna nekik, párhuzamosan le tudták volna Abaaoudot is tartóztatni Athénban. Amikor megérkeztek a beazonosított helyre, természetesen már túl késő volt" - idézték a lapok a francia titkosszolgálati vezetőt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×