eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Stoltenberg: minden korábbinál fontosabb a NATO és az EU együttműködése

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, múlt heti népszavazás nyomán minden korábbinál fontosabbá vált a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés - hangsúlyozta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára kedden Brüsszelben.

"Világos üzenetet kell küldenünk, hogy az uniós távozásról szóló brit döntés nem jelenti azt, hogy nem vagyunk képesek együttműködni" - mondta Stoltenberg, aki részt vesz az uniós állam- és kormányfők kedd esti tanácskozásának a NATO-val való együttműködés fokozásáról szóló részén.

"Az egység és az együttműködés a brit népszavazás előtt is fontos volt, most azonban még annál is fontosabb" - tette hozzá.

Az Európai Unió huszonnyolc tagországa közül huszonkettő a NATO-nak is tagja, ezek között van az Egyesült Királyság is, amelynek távozása egyes félelmek szerint veszélybe sodorhatja az EU közös biztonságpolitikai erőfeszítéseit.

A NATO-főtitkár keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy még túl korai lenne megjósolni a brit referendum végeredményének minden következményét, a londoni kormány azonban biztosította arról, hogy a szigetország szövetségesi hűsége változatlan.

Stoltenberg a brit referendumot megelőző napon úgy vélekedett, hogy az Egyesült Királyságnak az Európai Unióban maradása kulcsfontosságú lenne a transzatlanti biztonság szempontjából. "Egy erős Nagy-Britannia egy erős Európában jó Nagy-Britanniának és ugyanúgy jó a NATO-nak is" - fogalmazott.

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 51,9 százaléka voksolt a kilépésre, 48,1 százaléka pedig a bennmaradásra.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×