eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megszületett az első zikavírusos csecsemő Floridában

Floridában megszületett kedden az első, zikavírus miatt kórosan kisfejű csecsemő, miközben a kongresszusban a demokrata szenátorok megakadályozták a zikaláz elleni küzdelemre szánt pénzek megszavazását.

Rick Scott, Florida republikánus kormányzója közleményében "szívszorítónak" nevezte a első, kórosan kisfejű baba megszületéséről szóló hírt, és azonnal felkérte a szövetségi egészségügyi szakembereket, hogy egyeztessenek a floridai orvosokkal, hogy a várandós nők milyen óvintézkedéseket tegyenek.

A beteg kisbaba édesanyja haiti asszony, aki kifejezetten azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy itt adjon életet a gyermeknek. A floridai egészségügyi hivatal már kedden jelezte: a család részesül a fejlődésben visszamaradott gyermekek számára létrehozott floridai egészségügyi program segítségéből.

Az Egyesült Államokban eddig összesen négy olyan gyermek jött világra, akinek a zikafertőzés miatt kórosan kicsiny a feje. Valamennyi esetben Latin-Amerikában és a karibi térségben jártak - vagy éltek - az édesanyák. Az Egyesült Államokban ugyanis eddig még nem terjedt el a fertőzés.

A floridai kormányzó - amiatti elkeseredettségében, illetve felháborodásában, hogy a szövetségi törvényhozásban még mindig nem született döntés a zikavírus elleni küzdelemre szánt pénzekről - saját hatáskörében kedden felhatalmazást adott 26,2 millió dollár felhasználására az állam katasztrófa-elhárítási alapjából. A cél: féken tartani és megelőzni a vírus terjedését.

Kedden a washingtoni szenátusban a demokrata párti politikusok, köztük Bill Nelson, floridai szenátor is, megtorpedózták a republikánus szenátorok javaslatát 1,1 milliárd dollár megszavazására a zikavírus elleni harcra.

A demokraták azzal érveltek, hogy a republikánus javaslat salátatörvényként ment volna át, és tartalmazta az abortusz jogát elismerő "Planned Parenthood" nevű civil szervezetnek nyújtandó támogatás szigorítását, illetve csökkentését és a növényvédő szerek alkalmazásával kapcsolatos előírások megváltoztatását is. A republikánusok egyik floridai képviselője, Vern Buchanan közleményében válaszul leszögezte: "a demokraták a közegészségügy elébe helyezik a politikát". Közben kedden két helyen folyó tudományos kísérletekről tettek közzé biztató információkat.

A wisconsini egyetem kutatói rézuszmajmokkal végeznek kísérleteket, amelyekről bejelentették, hogy közel állnak a zikavírus hatásmechanizmusának megfejtéséhez.

A Harvard kutatócsoportja pedig azt hozta nyilvánosságra, hogy a zikaláz ellen kifejlesztett kísérleti vakcina egerekben hatásos, nemsokára megkezdik az emberi kísérleteket is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×