eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

EU-csúcs a brit népszavazás következményeiről

A Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazás következményeit vitatják meg kedden kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam-, illetve kormányfői Brüsszelben.

Kedden huszonnyolcas körben tanácskoznak az uniós vezetők, a vacsoránál David Cameron brit miniszterelnök várhatóan ismertetni fogja a múlt csütörtöki referendum végeredményét és a nagy-britanniai helyzetet. Cameron hétfőn azt közölte, hogy nem fogja a csúcson hivatalosan bejelenteni a szigetország kilépési szándékát, amivel megkezdődne a kilépésig hátralévő kétéves időszak.

Az Európai Tanács csúcstalálkozójának keddi napján a migrációs válság kezelésének kérdéseiről, az egységes belső piacról, valamint a NATO-val való együttműködés fokozásáról is egyeztetni fognak a résztvevők. Ezen a vitán a tervek szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz.

Szerdán már csak a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a britek kilépésének következményeiről és a kiválási folyamatról egyeztessenek. Emellett a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt Brüsszelbe utazik, ahol többféle összetételben üléseznek az EU állam- és kormányfői - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.

A miniszterelnök programja délután egy órakor a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt értekezletén kezdődik a brüsszeli Királyi Akadémia épületében, amit a visegrádi országok kormányfőinek rövid egyeztetése követ.

Délután négy órakor veszi kezdetét az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács munkaülése még a brit miniszterelnök részvételével, aki azonban a szerdai munkareggelin már nem lesz ott - tájékoztatott az előzetes programról Havasi Bertalan.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×