eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Az ENSZ a fegyvertartás szigorítását követeli az Egyesült Államoktól

Az ENSZ egyik tisztviselője a fegyvertartás szigorítását követelte kedden az Egyesült Államoktól, hogy a 49 halálos áldozatot követelő orlandói támadáshoz hasonló merényletek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa nyilatkozatában "hathatós fegyverellenőrzési intézkedések" elfogadását sürgette az Egyesült Államoktól a polgári lakosság védelmére.

"Nehéz racionális magyarázatot találni arra, (...) miért vásárolhatnak ennyire egyszerűen lőfegyvereket, így gépkarabélyokat is az emberek akár korábbi bűncselekmények, kábítószer-élvezet, családi erőszak, elmebetegség vagy belföldi s külföldi szélsőségesekkel fenntartott közvetlen kapcsolat ellenére" - jelentette ki Husszein Genfben. Szerinte az orlandóihoz hasonló támadások az enyhe fegyvertartási szabályokra vezethetőek vissza, s meg lehetne előzni őket.

"A felelőtlen fegyvertartást támogató propaganda azt sugallja, hogy a fegyverek biztonságosabbá teszik a társadalmat, még akkor is, ha minden jel ennek az ellenkezőjét mutatja" - fűzte hozzá az emberi jogi biztos.

Az orlandói vérengzés elkövetője, Omar Mateen 49 embert lőtt le vasárnapra virradóra egy melegbárban. A biztonsági cégnél dolgozó férfi hivatalból hordhatott magánál fegyvert, s legálisan vásárolta a támadásban használt AR-15 típusú félautomata gépkarabélyt is.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×