eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Iraki kormányfő: "Az Iszlám Államnak menekülnie kell"

Az iraki kormányerők megkezdték Fallúdzsa végső ostromát. A 2,5 éve az Iszlám Állam kezén lévő város visszafoglalását az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásokkal segíti.

Eljött az ideje Fallúdzsa felszabadításának. Közeleg a nagy győzelem, az Iszlám Államnak nem maradt más választása, csak a menekülés – így jelentette be az iraki kormányfő Haider al-Abadi múlt hét elején, hogy az iraki csapatok megkezdik a szélsőségesek által legrégebben, 2014 januárjában elfoglalt település visszafoglalását. A harcok intenzitása tegnap hajnalban tovább nőtt, amikor a síita milíciák által támogatott kormányerők három irányból léptek a város területére. Abdelvahab asz-Szádi, a bevetésért felelős parancsnok azt mondta, a terrorellenes elitalakulatokat, amelyek a hét vége óta készültek a város végső ostromára, az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásokkal segíti. Az elmúlt napokban az iraki csapatok visszafoglaltak több, a város körül fekvő falut és Fallúdzsa néhány külvárosát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága múlt pénteken azt közölte: legkevesebb 50 ezer civil rekedt a Bagdadtól alig 60 kilométerre fekvő városban, a szélsőséges szunnita harcosok ugyanis nem engedik őket elmenekülni.

„Az elmúlt 2,5 fél évben azt láttuk, hogy a családok szenvedtek, amikor az Iszlám Állam lezárta a kivezető utakat, sokak lelkileg teljesen összetörtek, nem bírták a nyomást, öngyilkosok lettek. Volt, aki felgyújtotta magát, mások megfojtották a gyerekeiket, hogy ne kelljen szenvedniük nekik is” - magyarázta egy nő az Euronews összeállításában. A beszámolók szerint a városban rengetegen haltak éhen, nincs ivóvíz, nincs elektromos áram. Akiket a szélsőségesek azon kapnak, hogy megpróbálnak elmenekülni, azonnal megölik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×