eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Szijjártó: meg kell állítani a kereskedelmi forgalom esését

Szijjártó: meg kell állítani a kereskedelmi forgalom esését

A kétoldalú gazdasági együttműködés kérdései jelentik az orosz külügyminiszter látogatásának legfontosabb témáját - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök februári moszkvai látogatásán állapodtak meg a felek arról, hogy az ott kötött megállapodások utánkövetésének egyik fő állomásaként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tavasszal Budapestre érkezik, részint ezért szervezték az orosz tárcavezető szerdai hivatalos budapesti látogatását – mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter, aki a kormányfővel közösen fogadja Szergej Lavrovot.

A találkozón várhatóan az unió és Oroszország közötti együttműködés, a közel-keleti biztonsági helyzet, valamint az ENSZ közelgő főtitkárválasztása is szóba kerül.

Az ENSZ-ben főtitkár-választási folyamat zajlik, a kelet-európai térség az egyetlen, amely még nem adott főtitkárt. Szeretnénk, ha ebből a térségből kerülne ki a következő vezető, ebben Oroszországnak főszerepe lesz” - emelte ki Szijjártó Péter.

„Ami talán a legfontosabb: kereskedelmi forgalmunk drámai módon esik vissza az Oroszországot sújtó szankciók miatt, ezt a folyamatot le kell lassítani, egy idő után pedig le kell állítani és vissza kell fordítani, és az ehhez szükséges közös intézkedésekről is fogunk egyeztetni” -mondta Szijjártó Péter.

Ennek egyik eszköze a magyar cégek Oroszországba tervezett élelmiszer- és gépipari beruházások ösztönzése, másik pedig a regionális gazdasági együttműködések erősítése lehet, mivel ezekre nem terjed ki az orosz-ukrán konfliktus nyomán, az Európai Unió által bevezetett, Oroszországgal szembeni gazdasági szankció – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A szankciós rezsim semmilyen módon nem érinti ezeket, senki nem feszeget semmilyen határokat, Magyarország mindig is részese volt a közös európai döntéseknek és részese marad ezután is, de az Oroszországgal való pragmatikus együttműködést folytatni kell” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×