eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Merkel aggódik

Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapban bírálta a török parlament döntését, amellyel megvonta a képviselők jó egynegyedének mentelmi jogát.

Ez a döntés "súlyos következményekkel jár" a kurd politikusokra nézve, és "nagy aggodalommal tölt el engem" - jelentette ki a kancellár a vasárnapi lapnak nyilatkozva.

Merkel bírálta azt a fejleményt, hogy a kurdokkal zajló megbékélés folyamata 2015-ben megszakadt. "Azt akarjuk, hogy a kurd lakosságnak egyenjogú helye és jó jövője legyen Törökországban" - mondta. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) német megítélés szerint is terrorista alakulat.

A kancellár elmondta, hogy törökországi látogatása során, hétfőn "minden fontos kérdésről" tárgyalni fog Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Visszautasította azt a vádat, hogy a Törökországgal az illegális bevándorlók visszaküldéséről kötött megállapodással egyoldalú függésbe hozta az EU-t Ankarától. "Természetesen vannak kölcsönös függőségek, ezeket nevezheti Ön az érdekek kiegyensúlyozása szükségszerűségének is" - mondta a német lap újságírójának.

A török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének eltörléséről szólva, ami része az EU-török megállapodásnak, Merkel leszögezte, hogy ehhez a megállapodásban rögzített feltételeket teljesíteni kell. "Ez érinti a törökországi normákat, és változtatásokat tesz ott szükségessé" - húzta alá.

Erdogan nemrég elutasította, hogy változtassanak a törökországi terrorellenes törvényen.

Merkel hozzáfűzte: "Én arra koncentrálok, hogy gondosan szemmel tartsam, hogyan teljesíti Törökország ígéreteit. Ez idáig megbízhatóan teljesítette őket, és természetesen beszélni fogok a török elnökkel a dolgok állásáról" - jelentette ki a német kancellár.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elvárja Angela Merkel kancellártól, hogy egyértelmű nyilatkozatot tegyen a török államfőnek az alapvető jogok, a demokrácia és a sajtószabadság törökországi korlátozása kapcsán - nyilatkozott Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője a Bild am Sonntag című német vasárnapi lapnak. A politikus szerint Erdogan megsérti a jogállami alapszabályokat, elnyomást és korlátozást valósít meg. "Németország nem hallgathat erről" - hangsúlyozta a Merkel pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) közösen nagykoalícióban kormányzó baloldali párt frakcióvezetője.

Merkelnek látogatása során világos jelzést kell adnia, és a török ellenzék képviselőivel is találkoznia kell - hangsúlyozta Oppermann.

Merkel vasárnap utazik rövid látogatásra Isztambulba, ahol részt vesz az ENSZ segélynyújtási csúcstalálkozóján. Hétfőn Erdogannal is találkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×