eur:
394.95
usd:
367.2
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér

Kiss J. László: Ausztria a legszigorúbb menekültpolitikát hozta létre

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára úgy fogalmazott: Ausztria fél éven belül a nyitott határok politikájától eljutott Európa egyik legszigorúbb menekülttörvényéig. Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az osztrák választók nem tudták elfogadni Werner Faymann óriási pálfordulását a menekült ügyben, ezért szenvedett megalázó vereséget az elnökválasztáson.

Az áprilisi elnökválasztást követően a levegőben volt az osztrák kancellár hétfői lemondása, egyedül csak az ideje volt bizonytalan – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint a Werner Faymann vezette szociáldemokrata párt megalázó vereséget szenvedett, a politikusnak ezért kellett távoznia pártja, valamint Ausztria éléről is.

„Legalább két törésvonalat meg kell említeni. Az egyik az, az egyik nagy stratégiai kérdés a szocialista párt szempontjából az Osztrák Szabadságpárthoz való viszony. A párt egy része ellenzi, maga Faymann is az ellenzőkhöz tartozott, a párt másik része viszont nyitott. Burgenlandban például tavaly nyáron egy szabadságpárti és szocialista párti koalíció létesült” - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Kiss J. László emlékeztetett arra, hogy a szociáldemokraták a néhai Jörg Haider fémjelezte Szabadságpárttal már 1986-ban megszakították az összes kapcsolatot. Nemrégiben pedig ez szakadt meg Burgenlandban.

Rövid távon viszont a menekültkérdés kezelése okozott problémákat. 2015 őszén – mint ahogy az egyetemi tanár mondta – Faymann Merkel legjobb tanítványa volt a nyitott határokat illetően. Nem sokkal később viszont teljesen megváltoztatta a politikáját.

„Egy olyan menekültpolitikát hoztak létre, ami a legszigorúbbá vált. Ez a nagy pálfordulás Werner Faymann politikájában nem volt előkészítve, sem a párton belül, sem a közvéleményben, épp ezért gyakorlatilag az emberek nem tudták hitelesnek tekinteni, és a szavazáson nem is honorálták” - fogalmazott Kiss J. László.

A Budapesti Corvnius Egyetem tanára szerint a két néppárt integráló ereje eleve is csökkent volna, a menekültválság azonban ezt felgyorsította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×