eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

A szlovák miniszter szerint jogosan lőttek a migránsokra

Egyértelműen indokolt és helyénvaló volt hétfőn a fegyverhasználattal járó intézkedés, amellyel szlovák vámőrök megállítottak egy illegális migránsokat szállító gépkocsit - jelentette ki Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. A vámőrök fegyveres beavatkozása során egy migránst megsebesítettek.

A szlovák vámőrök hétfőn hajnalban rálőttek illegális migránsokat szállító gépkocsik egyikére Nagymegyernél (Velky Meder), miután vezetője a hatóságok felszólítása ellenére és figyelmeztető lövések leadása után sem állt meg, s úgy próbált elhajtani, hogy közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket. A Magyarország felől érkezett gépkocsik utasainak egyikét, egy 26 éves szíriai nőt hátán talált el egy lövedék. A nő sikeres műtéten esett át a dunaszerdahelyi kórházban.

A szlovák belügyminiszter hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy amennyiben ilyen esetben nem tesz eleget a hatóságok felszólításának, a Nagymegyernél történtekhez hasonló lépésekre kell számítania. "A sebesülés kockázata az ilyen közbeavatkozások során mindig óriási" - mondta Robert Kalinák, de hozzátette, hogy arányaiban mégis kicsi a sebesülésekkel is járó fegyveres gépkocsi-feltartóztatások száma.

Az incidensre azután történt, hogy szlovák vámőrök hétfő hajnalban gépkocsikat ellenőriztek a Medve (Medvedov)-Vámosszabadi határátkelő közelében a szlovák oldalon. Nem sokkal éjfél után négy, szorosan egymás után közlekedő személygépkocsit kezdtek követni, majd mintegy tíz kilométer megtétele után, Nagymegyer közelében úgy döntöttek, megállítják őket.

A gépkocsik vezetői közül hárman megálltak a felszólításra, a negyedik azonban nem - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Patrícia Macíková, a szlovák pénzügyőrség szóvivője. Miután az illegális migránsokat szállító negyedik autó megpróbált elhajtani, s közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket, először figyelmeztető lövések leadásával próbálták megállítani, majd miután a gépkocsi vezetője erre nem reagált, az egyik vámos további lövéseket adott le a kocsira, amelyet aztán néhányszáz méterrel odébb egy rendőrjárőr állított meg.

A vámőrök később az idegenrendészetnek adták át a négy személyautót és utasait. A Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hivatalosan meg nem erősített információi szerint a migránsok szíriaiak és afgánok, az őket a határon áthozó embercsempészek pedig románok és magyarok voltak.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×