eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Izrael megjelenik a brüsszeli NATO-központban

Izrael irodát nyit a NATO brüsszeli központjában - jelentette szerdán a kormányközeli Iszrael Hajom (Izrael Ma) című újság.

A lap szerint Jeruzsálem kedd este újabb fontos lépést tett a NATO-tagság felé, amikor a nemzetközi védelmi szervezet bejelentette, hogy engedélyezték Izraelnek a NATO brüsszeli központjában egy iroda megnyitását, amelynek célja az ország csatlakozási folyamatának előmozdítása.

Izrael először 1995-ben hajtott végre közös hadgyakorlatot az észak-atlanti szövetség tagországaival, amelyek kötelezettséget vállaltak egymás megsegítésére ellenük indított katonai támadás esetén.

"Üdvözlöm a NATO bejelentését. Ez egy Izrael biztonságát segítő fontos lépés" - írta Benjámin Netanjahu miniszterelnök közleményében. "További tanújele Izrael státuszának, és számos tényező velünk való biztonsági együttműködési szándékának" - tette hozzá az izraeli kormányfő.

Jeruzsálem emlékeztetett rá, hogy a bejelentést hosszas izraeli diplomáciai erőfeszítés előzte meg, amelyet az Egyesült Államok, Kanada, Németország és további európai országok segítettek.

Az Iszrael Hajom szerint az izraeli irodát olyan időszakban nyitják meg, amikor a NATO tagállamai közös harcot folytatnak a terror ellen és a térség biztonságának fokozása érdekében.

Izraellel egy időben Jordánia és Bahrein, két mérsékelt arab állam is hasonló kedvezményben részesült, hogy segítségükkel az arab világban a mérsékelt államok szerepét erősítsék a szélsőségesekkel szemben. A térség geopolitikai helyzete, a dzsihadista terror fenyegetése kétségtelenül növeli a lépés jelentőségét - vélekedik az izraeli lap.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×