eur:
392.91
usd:
363.35
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Németország csökkentené az uniós munkavállalók juttatásait

A német munkaügyi miniszter előterjesztette javaslatát az uniós országokból érkező munkavállalók szociális juttatásainak megszigorítására. A tervezett jogszabály ellen azonban máris számos bírálat hangzott el, miszerint az uniós tagállamok polgárai már hat hónap után ugyanazon segélyekre jogosultak, mint a németek.

Andrea Nahles munkaügyi miniszter berlini sajtóértekezletén leszögezte, hogy továbbra is szabad a munkaerő Európai Unión belüli áramlása, tehát mindenki oda költözik és ott vállal állást, ahol jónak látja, azonban a jövőben az uniós országokból érkezett személyek csak akkor kaphatnak közpénzből finanszírozott szociális segélyt valamint hosszantartó munkanélküliség utáni járulékot, ha legalább ötévi folyamatos foglalkoztatottságot tudnak bizonyítani.

A rövidesen a képviselőház elé kerülő javaslat értelmében ezentúl az érintettek csak egyszeri áthidaló támogatásra lesznek jogosultak, és a német állam csupán négy hétig fog gondoskodni szállásukról és élelmezésükről, valamint egészségügyi ellátásukról.

A miniszter bejelentése kiváltképpen az ellenzék körében váltott ki hangos felháborodást. A bírálok idézik azt a decemberben hozott bírósági döntést, amely már 6 hónapi németországi tartózkodás után lehetővé tette az uniós tagállamok polgárai számára a szociális juttatásokat. Andrea Nahles ezzel kapcsolatban joghézagot emlegetett, rámutatva arra, hogy kiváltképpen a kelet-közép-európai uniós országokból sokan csupán a német szociális segélyek megszerzésére települtek át. Tény, hogy a németországi szociális járulékok összege jóval túllépi az átlagkeresetet a szegénynek minősülő tagállamokban.

A legkisebb kormánypárt, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió kezdeményezésére már két évvel ezelőtt némileg szigorítottak a szabályokon, így például a munkakeresés céljából német földön tölthető időt fél évre korlátozták és a gyermekek után járó családi pótlékot csak a Németországban élő gyermekek után folyósították.

A tervezett törvény ismertetésekor a miniszter utalt arra, hogy az új rendelkezés viszonylag kevés személyt érint. Becslések szerint legfeljebb negyedmillióra tehető azoknak a száma, akik zömében Romániából és Bulgáriából, nyelvtudás és képzettség nélkül jöttek Németországba szerencsét próbálni.

Andrea Nahles már a múlt évben jelezte, hogy módosítani kívánja a szociális juttatásokra vonatkozó rendelkezéseket. Kezdeményezése illeszkedik az Európai Unió és Nagy-Britannia között egy nemrég tartott csúcsértekezlet határozatához, amely feljogosította a londoni kormányt arra, hogy az uniós tagországok polgárait csak többéves folyamatos munkavállalás után részesítse a britekhez hasonló szociális segélyekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×