eur:
394.53
usd:
366.59
bux:
71566.18
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Ismét könnygázt vetettek be migránsok ellen a görög határnál

A macedón rendőrség ismét könnygázt és villanógránátot vetett be migránsok ellen szerdán a görög határnál, hogy feloszlassa egy csoportjukat, amelyik a két ország közötti pengekerítés görög oldalán tiltakozott - közölték szemtanúk.

Kisebb dulakodás tört ki, amikor mintegy 50 migráns tiltakozása jeleként megközelítette a kerítést, néhányan pedig takarók segítségével megpróbáltak átkelni azon. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

"Kevéssel dél után egy 50-100 fős csoport megközelítette a határkerítést, és köveket dobált a macedón rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak" - mondta el egy görög rendőrségi forrás. Ezután a rend pár percen belül helyreállt - tette hozzá. Jeórjiosz Kiricisz, a görög válságstáb szóvivője elmondta, hogy a határon a helyzet jelenleg nyugodt, és a görög rendőrség is kivonult a helyszínre. Kiricisz szerint a határnál felsorakozott csoport ez alkalommal főként fiatal nőkből állt. Vasárnap több száz ember gyűlt össze az idomeni átkelőnél, mert arról értesültek, hogy megnyitják a határt. Egy csoportjuk kísérletet tett a határkerítés megrohamozására, de a macedón rendőrök könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel igyekeztek távol tartani őket. Akkor körülbelül háromszázan sérültek meg, hat embert pedig kórházba kellett szállítani. Bár a görög hatóságok - például hangosbemondók felszerelésével és tolmácsok alkalmazásával - mindent megtesznek az idomeni sátortáborban keringő hamis információk tisztázása érdekében, időről időre felütik a fejüket a határ megnyitásáról szóló pletykák. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő hétfőn szégyenteljesnek nevezte a macedón rendőrség vasárnapi eljárását a migránsokkal szemben. A hevenyészett idomeni táborban jelenleg körülbelül tízezer ember vár arra, hogy a balkáni útvonal kapujaként Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. Ők Athén sürgetése ellenére vonakodnak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. A balkáni útvonal lezárása miatt összesen több mint 50 ezren rekedtek Görögországban.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×