eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Hackertámadás miatt panaszt nyújtott be a Fonseca

Panaszt nyújtott be a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi iroda egyik vezetője, Ramon Fonseca a közép-amerikai ország ügyészségénél kedden, mert állítása szerint cége hackertámadás áldozata lett.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről az ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Fonseca kijelentette, hogy külföldi szerverről indított informatikai támadás áldozatai lettek, és az ügyben feljelentést tettek. Szerinte az egész botrányban egyetlen bűncselekmény történt, a cégük elleni hackertámadás és ennek révén információk kiszivárogtatása tőlük, egyébiránt az ügyvédi iroda minden üzleti lépése legális. Méltatlankodott amiatt, hogy a kiszivárogtatott adatok nyilvánosságra hozói az iroda legnevesebb ügyfeleire koncentrálnak, semmibe véve utóbbiak magánéletét. Úgy vélekedett: a világ már szemmel láthatóan kész elfogadni, hogy a magánélet nem része az ember jogainak.

Az offshore-botrány központjában álló cég társalapítója szerint a Mossack Fonseca sosem semmisített meg dokumentumokat, vagy nyújtott segítséget adókerülésben, pénzmosásban.

Az offshore cégek jelensége nem új, és ha nem illegálisan megszerzett vagyonokat mozgatnak, akkor nem is jogellenesek. A Mossack Fonsecához hasonló irodákhoz általában a nagyarányú anyaországi nyereségadók elkerülése miatt fordulnak a befektetők: az általuk eladásra kínált, adóparadicsomokban működő offshore vállalatok megvásárlásával és esetleges feltőkésítésével a befektetők nagyobb nyereséget tudnak realizálni, mint anyaországukban.

Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×