eur:
392.24
usd:
362.11
bux:
72087.21
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Ukrán menekültek juttatásait fagyasztotta be Kijev

Több mint 600 ezer belső menekült szociális juttatását fagyasztotta be a kormány Ukrajnában, és megkezdte felülvizsgálatukat a feltételezett visszaélések miatt - jelentette az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA).

A kijevi hatalom a Donyecki, Luhanszki, Dnyipropetrovszki, Harkivi és Zaporizzsjai területekről származó belső menekültek szociális juttatásainak kifizetését függesztette fel - áll az OCHA jelentésében.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a kifizetéseket véglegesen is megvonhatják.

Az OCHA közlése szerint március 24-ig az ukrán kormány mintegy 1,75 millió belső menekültet regisztrált, akik az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetről vagy a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett területekről származnak. Sokan közülük a kormány irányítása alatt lévő területeken tartózkodnak, mások rendszeresen átlépik a "határokat" a ukrán hatalom ellenőrizte területekre, ugyanis a belső menekült státust, és az azzal járó kifizetéseket csak így kaphatják meg.

Az OCHA rámutatott, hogy az elhúzódó konfliktusban a gazdasági nehézségekkel és a magas munkanélküliséggel küzdő emberek felélték tartalékaikat, s ezért az államhoz fordultak segítségért. Az ENSZ-iroda hozzátette, a regisztrált belső menekültek száma tavaly december óta mintegy 100 ezerrel nőtt.

A jelentés szerint Kijev hangsúlyozza, hogy nem mindegyik menekültstátus megalapozott. Ezért az ukrán biztonsági szolgálat összeállított egy listát azokról, akik gyaníthatóan visszaélnek a jogviszonyukkal, az OCHA szerint a kivizsgálás feltételei és módszerei azonban nem tisztázottak. Mivel nincsenek meg a megfelelő jogi keretek, a helyi hatóságok különböző módszerekkel - házkutatással vagy szemtanúi beszámolókkal - próbálnak meggyőződni arról, jogosan kértek-e az adott személyek menekültstátust.

Az egészséges belső menekülteknek havi 442 ukrán hrivnya (4642 forint) juttatás jár, míg az eltartottjaik után, illetve a nyugdíjasok átlagosan 884 hrivnyát (9282 forintot) kapnak. Ukrajnában az átlagbér 3830 hrivnya (40 ezer forint) körül mozog - mutat rá az ENSZ-iroda.

Az OCHA emellett felhívta a figyelmet arra, hogy forrásai szerint az említett ukrajnai területeken felfüggesztették több százezer ember nyugdíjának kifizetését. A Donyecki és Luhanszki területeken mintegy 285 ezer, illetve 87 ezer nyugdíjastól vonták meg ideiglenesen szociális juttatásaikat.

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×