eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Putyin orosz nemzeti gárdát hoz létre

Az orosz belügyminisztérium egységeinek bázisán megalakul Oroszország nemzeti gárdája - jelentette be kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Megalapítjuk a nemzeti gárdát, amelynek feladata a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc lesz, szoros kapcsolatban áll a belügyminisztériummal, és átveszi az OMON (különleges rendeltetésű rendőri egységek), a SZOBR (különleges gyorsan bevethető egységek) és mások feladatait" - mondta Putyin egy magas rangú belügyi vezetőkkel megtartott tanácskozásán.

Az elnök közölte, hogy a nemzeti gárda létrehozásáról hamarosan nemcsak rendelet, hanem szövetségi törvény fog rendelkezni. Putyin egyúttal közölte, hogy a belügyminisztérium irányítása alá rendeli a szövetségi kábítószer-ellenes és bevándorlásügyi szolgálatot (az FSZKN-t és az FMSZ-t).

Kormányzati forrásra hivatkozó sajtóértesülés szerint az FSZKN esetében főleg amiatt döntöttek a szervezeti beolvasztás mellett, mert Oroszországban a statisztikák tanúsága szerint a belügy tárja fel a legtöbb kábítószeres bűncselekményt, és a két intézmény a bűnüldözésnek ezen a területén gyakorlatilag ugyanazt a munkát végezte. Az FMSZ esetében is kimutattak párhuzamosságokat, a szolgálat munkatársai emellett arra panaszkodtak, hogy nem volt nyomozati jogkörük, és nem tudtak hatékonyan fellépni az idegenrendészeti jogszabályok megszegőivel szemben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×