eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Obama a NATO főtitkárával tárgyalt

Washington továbbra is a NATO-t tartja az amerikai és az európai kollektív biztonság számára kulcsfontosságú tényezőnek - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát.

A Fehér Ház már a találkozó előtt közleményben emelte ki, hogy nagy jelentőséget tulajdonít e tárgyalásoknak és a NATO megtestesítette transzatlanti kapcsolatoknak.

A Fehér Ház Ovális Irodájában lezajlott találkozó után - amelyen részt vett Joe Biden alelnök is - Obama amerikai újságíróknak elmondta: a megbeszélések fő témája az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc és az esetlegesen várható líbiai hadműveletek voltak.

Az amerikai elnök egyúttal felhívta a figyelmet a migránsválságra, amelynek oka szerinte a szíriai polgárháború. Úgy fogalmazott: a migránsok nagyon veszélyes útra vállalkoznak, ezért a problémára adandó válasznak "humánusnak és átgondoltnak" kell lennie.

Az elnök tájékoztatott arról is, hogy a találkozón szóba került még Afganisztán, Ukrajna és az Oroszországgal fennálló konfliktusok megoldásnak ügye is.

Az Obama-Stoltenberg találkozóra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államokba zajló elnökválasztási folyamatban az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump többször is megkérdőjelezte az amerikai elkötelezettséget a NATO-ban.

Legutóbb vasárnap, egy délelőtti televíziós interjúban, majd este egy wisconsini televíziós vitában fejtegette, hogy a NATO "idejét múlt szervezet", s szerinte felül kellene vizsgálni az Egyesült Államok szerepvállalását az észak-atlanti szövetségben.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×