eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Fokozódó feszültség Prágában

Feszült légkörben zajlik ma Csehországban a megismételt államfőválasztás. A parlament három jelölt közül választ, a legnagyobb esélye az eddigi elnöknek, Václav Klausnak van.

Prágában az utolsó pillanatig intenzív politikai tárgyalások zajlottak a mai, megismételt államfőválasztás előtt. Nem volt hiány a kölcsönös vádaskodásban és a fenyegetőzésekben sem. Több képviselő levélben töltényeket, mások ismeretlen fehér port tartalmazó borítékot kaptak.

A múlt pénteki elnökválasztáson sem az eddigi államfő Václav Klaus, sem Jan Svejnar közgazdászprofesszor nem kapták meg a győzelemhez szükséges támogatást, most mindketten újra indulnak.

Harmadikként csatlakozott hozzájuk Jana Bobosíková európai parlamenti képviselő, korábbi népszerű tévériporter, akit az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja indít.

A kommunisták részéről nyilvánvalóan taktikai húzásról van szó, hisz az egyébként jobboldali politikai nézeteket valló Bobosikovának szinte semmi esélyes sincs.

A politikai tárgyalások a kommunista jelölt esetleges visszalépésről folytak, a kommunisták feltételei azonban csupán a szociáldemokraták számára voltak elfogadhatók, a Svejnart jelölő zöldek szerint a kommunisták követelései túlhaladták az államfőválasztás kereteit.

A cseh kommunisták többek között azt is követelték, hogy a zöldek mondjanak nemet az amerikai radarrállomásra, és szavatolják, hogy az új államfő egyformán fogja kezelni az összes politikai pártot.

A megismételt államfőválasztás esélyese Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök. Jan Svejnar esélyei, ha Bobosíková valóban indul, nagyon mérséklődnek.

Az utolsó pillanatig nyitott kérdés és éles viták tárgya volt a szavazás módja. A Klaust támogató polgári demokraták titkos voksolást akarnak, és ezúttal a koalíciós Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt is támogatja őket.

A szociáldemokraták, a zöldek és a kommunisták újra nyíltan akarnak voksolni. Ez a procedurális vita a múlt pénteken több órára megbénította a képviselőház és a szenátus közös elnökválasztási ülését.

A közszolgálati cseh televízió az egész elnökválasztást egyenesben közvetíti a prágai vár Spanyol-terméből, az egy héttel ezelőtti közvetítést óriási érdeklődés kísérte, a felmérések szerint az indulatos parlamenti huzavonát az összes tévénéző csaknem fele követte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×