eur:
400.44
usd:
368.15
bux:
74713.5
2024. október 16. szerda Gál

Rendben összekapcsolódott az Atlantis a Nemzetközi Űrállomással

Rendben összekapcsolódott szombat este az Atlantis amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomással (ISS) - közölte az amerikai űrhivatal.

Az űreszközzel öt amerikai asztronauta és két európai űrhajós, a francia Léopold Eyharts és a német Hans Schlegel utazott az űrállomásra.

A dokkolás előtt az Atlantis, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) biztonsági szabályzatának megfelelően az űrállomás előtt hosszanti tengelye körül fordulatot tett, hogy az ISS-en tartózkodó űrhajósok le tudják fényképezni az űrrepülőgép belülről nem látható részeit. A képeket a fedélzeti számítógép közbeiktatásával a földi űrközpontba továbbítják, ahol a szakértők tüzetesen megvizsgálják, történt-e az indításkor olyan mérvű kár, amely a visszatéréskor veszélyeztetné az űreszköz hővédő pajzsának épségét.

Az Atlantis küldetése részeként eljuttatta az ISS-re az első európai gyártmányú kutatómodult, a Columbust. Ebben a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató Csoportja által kifejlesztett kísérleteket is fognak végezni az űrhajósok.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának szüksége van egymásra

Gálik Zoltán: az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának szüksége van egymásra

A brit külügyminiszter is részt vett az Európai Unió külügyminisztereinek értekezletén hétfőn Luxemburgban, és rendszeres egyeztetésekben állapodott meg az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Ezzel új alapokra helyeződhet az unió és Nagy-Britannia kapcsolata. Minderről Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kérdezte az InfoRádió.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×