eur:
401.62
usd:
364.58
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Feketelistára került Amerika és Izrael is

A kanadai külügyminisztérium az Egyesült Államokat és Izraelt is azon országok közé sorolta, ahol elképzelhető, hogy kínozzák a foglyokat - derült ki egy, a Reuters hírügynökség birtokába került dokumentumból, amely több amerikai kihallgatási eljárást is kínzásnak minősít.

A dokumentum egy képzési segédanyag, amely a diplomatákat segíti abban, hogy felismerjék, ha egy állam börtöneiben kínozzák a foglyokat. A szöveg megemlíti az amerikaiak guantanamói támaszpontját, ahol egy kanadai állampolgárt is fogva tartanak.

A dokumentum - amellett, hogy a kínzás gyanúja miatt fokozottan figyelendő államok közé sorolja az Egyesült Államokat és Izraelt -, kínzásnak minősíti az amerikaiak több kihallgatási módszerét, a meztelenre vetkőztetést, az elkülönítést és a foglyok szemének bekötését.

Az Amerika és Izrael szoros szövetségesének számító kanadai kormány azonnal igyekezett elhatárolódni a szövegtől. A külügyminisztérium szóvivője azt mondta: a dokumentum nem politikai állásfoglalás, nem fejezi ki a kormány véleményét.

Az Ottawában működő amerikai nagykövetség szóvivője hangsúlyozta, hogy országa soha nem engedélyez, vagy tűr el semmilyen kínzást.

A dokumentum a kormány hibájából, véletlenül került az Amnesty International kanadai szervezetéhez, amely beperelte a kormányzatot, azt állítva, hogy a kanadai csapatok nem bánnak megfelelően az Afganisztánban őrizetbe vett emberekkel.

Alex Neve, az Amnesty főtitkára szerint egyértelmű bizonyítékaik vannak arról, hogy az amerikai és izraeli börtönökben kínozzák a fogva tartottakat.

A diplomaták számára összeállított éberségi listán szerepel Szíria, Kína, Afganisztán, Mexikó és Szaúd-Arábia is.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×