eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Koalíciós huzavona a fiatalkorú bűnözés kapcsán

A fiatalkorú bűnözés visszaszorítása egyre inkább szakítópróba elé állítja a berlini kormánykoalíciót. A Szociáldemokrata Párt ugyanis elutasította a kereszténypártok követelését, hogy még a hesseni tartományi választás előtt kezdjenek tárgyalást az érvényben lévő jogszabályok szigorításáról.

Berlinben a kisebbik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt belpolitikai szóvivője elutasította a Kereszténydemokrata Párt főtitkára által előterjeszett követelést a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőtörvények szigorítására.

Dieter Wiepfelspütz rámutatott arra, hogy a szociáldemokraták szívesen megvitatják a kérdést koalíciós partnerükkel, de elutasítanak minden ilyen célú ultimátumot.

Utalt arra is,hogy az újraválasztásáért küzdő hesseni tartományi miniszterelnök, Roland Koch a tüneti kezelést szorgalmazza és nem a bűnözést kiváltó szociális okokat akarja felszámolni. Wiepfelspütz szerint a jelenleg hatályos jogszabályok kellő törvényes keretet biztosítanak a bűnözök megbüntetésére.

A Kereszténydemokrata Párt főtitkára első válaszában némileg békülékenyebb hangnemet ütött meg, de ismét sürgette, hogy még ezen a héten kezdjenek eszmecserét a fiatalkorú bűnözőkre vonatkozó rendelkezések úgymond joghézagainak kiküszöböléséről.

Nem akarják csökkenteni a büntethetőség korhatárát

A hesseni tartományi kormányfő a kiskorúak szigorúbb megbüntetését szorgalmazta, miután a német nagyvárosok metróiban a közelmúltban fiatalkorú külföldiek több esetben is bántalmaztak idősebb német utasokat.

Roland Koch a hét végén már azt is javasolta, hogy rendkívüli esetben még 14 évnél fiatalabb törvénysértőket is - elrettentő célzattal - utalják zárt intézetbe.

Koch pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak a főtitkára azonban elutasította a nagyfokú megütközést keltő indítványt, és leszögezte, hogy a büntethetőség határát semmi esetre sem lehet 14 év alá szállítani.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×