eur:
400.11
usd:
361.98
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

Az amerikai elnök sajátos trükkje

Az amerikai elnök megakadályozta a washingtoni védelmi minisztérium költségvetéséről szóló törvény hatályba lépését - közölte a Fehér Ház. George Bush sajátos jogi trükkel érte el a jogszabály érvétnytelenítését.

George Bush amerikai elnök indoklása szerint azért akadályozta meg a védelmi minisztérium büdzséjéről szóló törvény hatályba lépését, mert a jogszabály lehetővé tenné, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök diktatúrájának áldozatai több milliárd dolláros kártérítési pereket indítsanak a jelenlegi iraki kormány ellen.

A demokrata párti többségű amerikai törvényhozás által decemberben elfogadott törvény alapján a megbuktatott iraki rezsim áldozatai befagyaszthatják az amerikai pénzintézetekben elhelyezett iraki betéteket, amelyeknek értékét 20-30 milliárd dollárra becsülik az amerikai kormányzati tisztségviselők.

George Bush sajátos jogi megoldást választott a törvény érvénytelenítésére. Közvetlenül nem emelt vétót a jogszabály ellen, hanem azzal az alkotmányos előírással élt, amelynek értelmében ha az államfő tíz napon belül nem írja alá a törvényt, úgy az jogerőre emelkedik, amíg a törvényhozás ülésezik - a kongresszus ülésszaka azonban már véget ért, így december 31-én éjféltől a törvény semmisnek tekintendő.

A törvény elfogadását az iraki kormány is ellenezte. Amerikai kormánytisztviselők cáfolták, hogy Bagdad betétei kivonásával fenyegetőzött volna a jogszabály elfogadása esetére, de elismerték, hogy ilyen lehetőség is szóba került a két ország képviselőinek tárgyalásain.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×