eur:
400.11
usd:
361.98
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

A britek ragaszkodnak a monarchiához

A monarchia megőrzését támogatja a britek majdnem 80 százaléka - derült ki a BBC telefonos felméréséből. Csak a megkérdezettek 19 százaléka véli úgy, hogy nincs szükség a királyi családra.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet halála után megmaradjon-e a monarchia, a megkérdezettek 68 százaléka válaszolt igennel, 28 pedig nemmel.

Amikor pedig azt a kérdést tették fel, hogy a válaszoló szerint 30 év múlva is királyság lesz-e Nagy-Britannia, 80 százalék felelt igennel, 15 pedig nemmel.

Egy másik felmérésből viszont az derült ki, hogy különösen a fiatalok monarchia-pártiak, bár közülük minden második úgy véli, hogy a királyi család nem jelent pénzben kifejezhető értéket.

A 18-24 év közöttiek 70 százaléka őrizné meg a monarchiát, és csupán 16 százalékuk szavazna arra, hogy Nagy-Britannia legyen parlamenti köztársaság. A Discovery Channel által végzett felmérésen a megkérdezettek 80 százaléka mondta azt, hogy szeretné, ha Vilmos herceg feleségül venné a barátnőjét, Kate Middletont.

Jóval alacsonyabb a trónörökös feleségének, Camillának a támogatottsága; a megkérdezetteknek kevesebb, mint a fele véli úgy, hogy Károly herceg házassága jót tett a királyi családnak.

A válaszolók hetven százaléka még mindig jobban szereti és csodálja a néhai Diana hercegnőt, mint Camillát.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×