eur:
398.89
usd:
360.32
bux:
74128.78
2024. október 2. szerda Petra

Rénszarvas, sültgesztenye és ünnepi kivilágítás

Mint minden decemberben, London sugárútjai, bevásárló utcái idén is ünnepi díszfényektől csillognak sötétedés után. A legszebb és legérdekesebb a Regent Street díszítése, de a nagyáruházakkal szegélyezett Oxford Street sem sokkal marad el mögötte.

A díszkivilágítás hagyományát a Piccadillytől az Oxford Circusig nyúló Regent Street kezdte évtizedekkel ezelőtt. A sugárút elegáns üzletei adták össze a pénzt, amiből különböző karácsonyi motívumokkal, például angyalkákkal és hópehely-kristályokkal ékes fénygirlandokat függesztettek az úttest fölé.

Az 1960-as években magyar íróküldöttség látogatott Londonba, és az angol vendéglátók sűrű programot állítottak össze a vendégek számára. Tamási Áronnak angol írókkal kellett volna találkoznia, de azt kérte, hogy a találkozót halasszák későbbre, mert ő, aki az akkor még kopott és szürke, szegényes Budapestről érkezett, a Regent Street ragyogó karácsonyi kivilágítására kíváncsibb, mint írótársaira.

Idén gyönyörködne igazán a néhai Tamási Áron, mert a díszítést igen eredeti módon oldották meg: különböző színű, kékes, lilás gömbökből álló alakzatok lebegnek a Regent Street autóforgalma és a járdákon hömpölygő embertömeg fölött. A tervezők szerint nagybolygókat látunk, 24 kisbolygóval, és ezek az összetartozás gondolatát fejezik ki.

A forgalomtól függ a díszek színe

Az égők természetesen energiatakarékosak, és minden gömbfürtön kamera működik; ezek figyelik a forgalmat, annak sűrűsége szerint változik ugyanis a fénydekoráció színe.

A Regent Street karácsonyi fénydíszeit már november huszadikán este meggyújtotta Leona Lewis rock énekesnő, és a Mary Poppins című musical szereplői az összegyűlt sok száz gyerek örömére elénekelték a daljátékból a Supercalifragilisticexpealidocious kezdetű nyelvtörő nótát.

A nagyáruházak sugárútja, az Oxford Street is tündököl, nem kevésbé a londoni Váci utca, a Bond Street, ahol a megnyitó igen látványos volt, még egy rénszarvast is hoztak, az állatot meg lehetett simogatni, az egybegyűlteknek pedig sültgesztenyét osztogattak.

Immár minden londoni bevásárló utcán ragyognak karácsonykor a fénydíszek, és az idén először néhány emeletes, piros londoni autóbusz oldalán szintén apró karácsonyi fények villognak.

Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×