eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Megkezdődött a munkahelyi lógás időszaka

A karácsony előtti utolsó teljes hét általában nem arról híres, hogy az emberek halálra dolgoznák magukat. Hétfőn Nagy-Britanniában rekord számban telefonáltak be az emberek a munkahelyükre, mondván: betegek. Ennek azonban valószínűleg nem kell a népegészségügyi okát keresni. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy gőzerővel folyik a karácsonyi készülődés.

Nagy-Britanniában hétfőn sokkal többen telefonáltak be a munkahelyükre, és jelentettek beteget, mint bármelyik másik napján az évnek. A becslések szerint a munkavállalók 4,3 százaléka maradt távol valamilyen egészségügyi problémára hivatkozva.

A gazdaságkutatók azonban ezen nem lepődnek meg, mert mint mondták, ezekben a napokban ez így szokott lenni, ám az idei számok rekordot döntöttek: minden 23. dolgozó maradt távol.

A 60 millió lakosú szigetországban nagyjából 29,29 millióan dolgoznak. A számokból tehát az derül ki, hogy hétfőn 1,27 millióan jelentettek beteget.

A jövő hétfő még rosszabb lesz

A felmérés készítői szerint a jövő hétfő ilyen szempontból még rosszabb lesz. Magyarországon ekkor van szenteste, Nagy-Britanniában azonban ezt a napot még nem ünneplik. Ezért ilyenkor elvileg még mindenki dolgozik, igaz, az előzetes becslések szerint kevesebben mennek majd be a munkahelyükre, mint az előző hétfőn. Az előzetes adatok szerint nagyjából 1,36 ember marad majd távol.

Korábbi felmérések már azt is kimutatták, hogy az ünnepek előtti utolsó napokban, bár sokan bemennek még dolgozni, sok hasznosat azonban már nem tesznek. Ezeket a napokat ugyanis arra használják fel, hogy megszervezzék a következő nyaralásukat vagy a szilveszteri partit.

Az is évről évre egyre jellemzőbb a szigetországban, hogy az emberek ilyenkor két hetet vannak távol, és csak akkor mennek vissza dolgozni, ha már a szilveszter fáradalmait is kipihenték. A hosszú szabadság egyre vonzóbb az emberek számára, amióta az utazási irodák egyre-másra kínálják az egzotikus útjaikat az ünnepekre.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×