eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Kinek öröm, kinek bánat: állásvadászok külföldről

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában csaknem 100 ezer fiatal veszítette el a munkáját, azért, mert helyét egy olcsóbban dolgozó kelet-európai munkavállaló vette át.

Bár a gazdaságkutatók szerint a kelet-európai munkavállalók bevándorlása fellendítette Nagy-Britannia gazdaságát, a folyamat hátrányos következményekkel is járt a szigetország lakóira nézve: csaknem 100 ezer, 18 és 24 év közötti brit fiatal veszítette el a munkáját. A folyamat másik következménye, hogy általában mérséklődött a bérnövekedések üteme.

Nagy-Britanniába 1997 óta csaknem 1,5 millió külföldi munkavállaló érkezett, közülük sokan Európa keleti feléről jöttek az elmúlt három évben, az unió 2004-es bővítése óta. Ezek az emberek pedig 40 százalékkal olcsóbban vállalnak munkát, mint amennyit egy brit kérne ugyanazért a feladatért.

A gazdaságelemzők ezzel együtt úgy látják: a munkaerőpiac megnyitásának jó hatása volt a gazdaságra, például azzal, hogy mérséklődött az infláció. Ennek köszönhetően csökkentek a kamatok, ami azért előnyös, mert a legtöbb család hatalmas összegeket, több ezer fontot fordít egy évben jelzálogkölcsönének törlesztésére.

Az Ernst & Young's felméréséből az is kiderül, hogy ha a bevándorlás a jelenlegi ütemben folytatódik, azaz évente csaknem 190 ezer munkavállaló érkezik az országba, akkor a gazdasági növekedés 3 százalékos is lehet, míg a bevándorlók nélkül a szám csak 2,2 százalék lenne.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×