eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Mégis megmaradhat a Pátria Rádió

Mégis megmarad a közszolgálati Szlovák Rádió nemzetiségi adója, a Pátria Rádió - döntött a közszolgálati médium tanácsa azt követően, hogy a kulturális minisztérium megemelte a rádiónak nyújtott pénzügyi támogatás összegét.

A főleg magyar nyelvű műsorokat sugárzó Pátria Rádió a 15 tagú Rádiótanács szerdai döntése és a kulturális minisztérium pénzügyi támogatása alapján továbbra is sugározhat majd középhullámon.

A szlovák közszolgálati rádió vezetése, még júniusban - pénzhiányra hivatkozva - felmondta a középhullámú műsorszórásról szóló szerződést és 2008 január elsejétől internetes és műholdas sugárzással akarta biztositani a nemzetiségi műsorok közvetítését.

Ez azonban gyakorlatilag az adás megszűnését jelentette volna, hisz a kisebbségek műsorait többnyire idősebb emberek hallgatják, akik nem rendelkeznek internetes hozzáféréssel, illetve műholdas rádióvevőkészülékkel.

A tervezett döntés ellen nem csupán a Magyar Koalíció Pártja és a szerkesztőség dolgozói, hanem a hallgatók is élesen tiltakoztak.

A rádiótanácson jóváhagyott jövő évi költségvetés biztosítja, hogy a Pátria Rádió 2008-ban is a jelenlegi hullámhosszokon és terjedelemben sugározza műsorait.

Az évek óta jelentős anyagi veszteséggel gazdálkodó Szlovák Rádió pénzügyi helyzetén sokat javított a kormány által jóváhagyott 100 millió korona azaz csaknem 750 millió forint állami támogatás.

A tanács jóváhagyta azt a határozati javaslatot, mely arra kötelezte a rádió vezetését, hogy a középhullámú sugárzás esetleges megszűnése esetén az URH frekvencián biztosítson lehetőséget a kisebbségek műsorainak sugárzásásra a jelenlegi feltéletek és terjedelem mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×