eur:
397.19
usd:
357.57
bux:
74102.13
2024. október 1. kedd Malvin

Elsöprő, de a vártnál kisebb Putyin-győzelem Oroszországban

A szavazatok csaknem 97 százalékát már feldolgozták Oroszországban azt követően, hogy a vasárnapi országos választásokon az állami duma tagjaira voksoltak a szavazók - mondta az InfoRádióban Tóth Zoltán, az Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára.

A választásokon Vlagyimir Putyin elnök által vezetett Egységes Oroszország párt az előzetes adatok szerint a voksok 62,8 százalékát szerezte meg, annak ellenére, hogy előzetesen kétharmados, sőt, még háromnegyedes támogatást is jósoltak a szervezetnek.

A kommunista párt (KPRF) 11,5 százalékon áll, az ugyancsak Putyin elnököt támogató Igazságos Oroszország 7,1 százalékot szerzett, a Vlagyimir Zsirinovszkij féle nacionalista Liberális Demokrata Párt pedig 10,6 százalékot.

Tóth Zoltán elmondta: aggályos, hogy a médiában a választások előtt jelentős volt a kormány túlsúlya, és néhány kivételtől eltekintve a tudósításokra nem volt jellemző a kiegyensúlyozottság.

A választás lebonyolítói azonban a korábbiakhoz képest sokkal felkészültebbek, a szakértők csalási szándékot sem tapasztaltak, azonban még mindig van min javítani. Tóth Zoltán a többi mellett a választási névjegyzék összeállításával kapcsolatban látott problémákat.

A mandátumok 70 százalékát is megkaphatják

Az Egységes Oroszország 62,8 százaléka - a be nem jutott pártokra adott és a bejutók között elosztandó szavazatok figyelembe vételével - megfigyelők szerint 311-315 mandátumot jelent a 450 tagú dumában.

A meglepetés egyelőre az Igazságos Oroszország eredménye: az előzetes felmérések alapján nem látszott biztosnak bejutása az állami dumába.

Az Agrárpárt 13 százaléknyi szavazat összeszámolása után 2,5, a liberális Jabloko 1,2, a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) 1,1 százalékot szerzett, vagyis egyik sem jut be az alsóházba.

A többpárti orosz választások történetében most első ízben kérdezték meg a szavazóhelyiségekből távozó választókat.

Az exit pollokat végző három közvélemény-kutató intézet egybehangzóan azt jósolja, hogy az eddigi négy párt jut be a parlament alsóházába.

Az eredményektől függetlenül Zjuganov kommunista pártja már a szavazóhelyiségek lezárása előtt bejelentette: megtámadja a választások eredményét, mivel megítélése szerint a megengedhetőnél jóval több szabálysértés történt a szavazás során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×