eur:
397.19
usd:
357.57
bux:
74102.13
2024. október 1. kedd Malvin

Gereben: Putyin saját magát nevezheti ki kormányfőnek

Az InfoRádió által megkérdezett Oroszország-szakértő szerint kétségtelenül a Vlagyimir Putyin államfő által vezetett Egységes Oroszország párt nyeri a vasárnapi parlamenti választásokat. Gereben Ágnes szerint nem zárható ki, hogy az elnök a választások után saját magát nevezi ki miniszterelnöknek, mint a győztes párt listavezetőjét, ez után pedig indulhat a tavaszi elnökválasztáson.

Óriási tétje van a vasárnapi oroszországi alsóházi választásnak, de ez nem azt jelenti, hogy meglepetés várható - mondta az InfoRádiónak Gereben Ágnes.

Az Oroszország-szakértő szerint senki sem számít arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök klánja elveszíti a választást, mert jó előre bebiztosították magukat. Már 2004-tól folyik az a munka a törvényhozásban, amely minden ellenzéki megnyilvánulás lehetőségét kizárta - emelte ki.

Gereben Ágnes hangsúlyozta, hogy hétszázalékos a bejutási küszöb, pártszövetségek nem indulhatnak, csak pártok, de csak azok, amelyeket a Kreml erre alkalmasnak talál, és nincsenek egyéni választókörzetek, vagyis szép lassan elfogyott a demokrácia.

Egyre több jel emlékeztet az 1947-es magyarországi kékcédulások választásokra, ugyanis többen arról számoltak be, feletteseik kényszerítették őket, hogy kérjenek engedélyt a lakóhelytől távol való szavazásra, majd elkérték az erre jogosító dokumentumot - mondta a szakértő.

Gereben Ágnes kiemelte: a hatalom mindennél jobban rettegett az alacsony részvételtől, ám ez a félelem alaptalan volt, bár nem tudni, hogy kényszerből vagy szabad akaratból.

Az Oroszország-szakértő kitért arra is, hogy kitiltották a megfigyelőket a választásokról, és Putyin azt üzente nekik, "takonytól csöpögő orrukat dugják máshova".

Euró-atlanti értelemben Oroszország visszatér a szláv civilizáció számára teljesen természetes létformához, ugyanis máshogy viszonyul az egyéni szabadságjogokhoz - emelte ki.

Putyin jövőjéről Gereben Ágnes elmondta: nem biztos, hogy nem indulhat újra a tavaszi elnökválasztáson. A legújabb változat szerint az elnök a választások után saját magát nevezi ki miniszterelnöknek, mint a győztes párt listavezetőjét, ez után pedig kormányfőként indulhat a tavaszi elnökválasztáson - fejtette ki.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×