eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Tusk: csaknem kész a lengyel koalíciós megállapodás

A lengyelországi előre hozott választásokon győztes jobbközép liberális Polgári Platform (PO) vezetője, a párt kormányfőjelöltje szerint csaknem teljesen készen van már a koalíciós szerződés pártja és a Lengyel Parasztpárt (PSL) között.

Amikor újságírók megkérdezték kedden Donald Tuskot, mennyire tartja valószínűnek a koalíció megalakulását a legutóbbi tárgyalási forduló után, Tusk kijelentette, hogy 90 százalékban kész a koalíciós szerződés. Közölte: a centrista parasztpárt három tárcát kap a kormányban az eddigi egyezség szerint, köztük a gazdaságit.

Zbigniew Chlebowski, a Polgári Platform fő gazdasági szakértője azt mondta kedden újságíróknak: nagyon valószínű, hogy Jacek Rostowski professzor lesz az új kormány pénzügyminisztere. Rostowskit az euró gyors bevezetésének híveként ismerik Lengyelországban.

A gazdasági reformokat és jobb európai uniós kapcsolatokat hirdető PO szerezte a legtöbb szavazatot és a legtöbb parlamenti helyet az október 21-i választásokon. Jaroslaw Kaczynski hivatalban lévő kormányfő, akinek nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártja a második helyen végzett a választási versenyben, várhatólag november 5-én mond le. Lech Kaczynski államfőnek két hete lesz azután arra, hogy megbízást adjon az új kormány megalakítására.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×