eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szlovákia szerint tanulnunk kéne tőlük

A szlovák diplomácia vezetője szerint a szlovák-magyar viszony megromlásáért elsősorban a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a felelős. Ján Kubis külügyminiszter a fő felelősnek Csáky Pál pártelnököt tartja.

A szlovák külügyminiszter a TA3 hírtelevízió vasárnap esti vitaműsorában az MKP elleni vádjait azzal indokolta, hogy Csáky Pál nyitotta meg a Benes-dekrétumokról szóló vitát, és destruktív politikát kezdett folytatni, amikor úgy tűnt, hogy a szlovák és a magyar kormány szeretne együttműködni.

Pozitívumként említette a szlovák politikus, hogy mindkét ország vezetői kiutat akarnak keresni a jelenlegi, mint fogalmazott, nem jó helyzetből.

A beszélgetés során ismét szóba került a Magyar Gárda. Jan Kubis nagyra értékelte ugyan Gyurcsány Ferenc és a magyar politikai élet elhatárolódását, de - a pártnevek konkrét említése nélkül - utalt arra, hogy a Magyar Gárda kapcsolódik a Jobbikhoz, az pedig együttműködik a Fidesszel.

Ján Kubis példaként említette Szlovákiát Magyarország számára. Mint mondta, Szlovákiában azonnal betiltanának egy olyen szervezetet, mint a Magyar Gárda.

"Ha a Szlovák Testvériség vagy más szlovák szervezet tevékenysége a Magyar Gárdához képest csak egy százaléknyit megengedne magának, a szlovák szervek azonnal közbelépnének" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A szlovák diplomácia vezetője megerősítette, hogy magyar partnere, Göncz Kinga november közepén Szlovákiába látogat. Konkrét dátumot ugyan nem említett, de nem hivatalos forrásokból úgy tudni, hogy a látogatásra november 16-án valamelyik dél-szlovákiai határvárosban kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×